Update

Stichting wil beslag op huis van Henk Krol

De stichting Vrienden van de Gay Krant zoekt gratis juridische hulp om beslag te kunnen laten leggen op de woning van politicus Henk Krol (50Plus) in Eindhoven. De stichting zegt geen andere manier te zien om de 203 duizend euro terug te betalen, die het ministerie van Onderwijs terugvordert omdat Krol, toen hij hoofdredacteur was van de Gay Krant, subsidie op oneigenlijke wijze zou hebben besteed.

Henk KrolBeeld ANP

'We willen graag beslag leggen op het huis van Krol, dat te koop staat. Maar we hebben daarvoor helaas niet de middelen', zegt Janine Pijl namens de stichting, die in liquidatie verkeert. Het bestuur van de stichting heeft vandaag besloten op zoek te gaan naar een jurist die gratis de beslaglegging wil verzorgen.

De stichting zegt 'een paar honderd euro voor de deurwaarder' nog wel te kunnen betalen, maar geen jurist die Krol via beslaglegging dwingt tot terugbetaling. Volgens Pijl bezit Krol twee woningen, een in Amsterdam en een in Eindhoven. De laatste staat volgens haar te koop. 'Met de opbrengst kunnen we na aftrek van de openstaande hypotheek het ministerie in elk geval terugbetalen', zegt Pijl. Krol wijst de claim af.

De stichting zegt ervan overtuigd te zijn dat het Tweede Kamerlid de overheidssubsidie oneigenlijk heeft gebruikt. 'Om die reden hebben we de zaak als klokkenluider zelf bij het ministerie gemeld.'

Henk Krol in 2004 als hoofdredacteur van de Gay Krant.Beeld anp

Zijlstra: opstappen is het beste
Als Henk Krol van 50PLUS/Baay in de VVD-fractie zou hebben gezeten, had VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra hem gevraagd op te stappen. Dat zei Zijlstra dinsdag voor de camera van EditieNL van RTL.

Hij benadrukte dat het niet aan hem is maar aan Krol en diens partij om conclusies te trekken nu er weer commotie is ontstaan rond Krol. 'Voor het aanzien van de politiek zou het goed zijn erover na te denken', meent Zijlstra. Het is volgens hem altijd schadelijk voor de politiek als een politicus in een kwaad daglicht komt te staan. Als iemands geloofwaardigheid in het geding is, is het volgens hem beter hangende een onderzoek terug te treden.

Gevraagd door RTL benadrukte CDA-leider Sybrand Buma dat volksvertegenwoordigers en partijen zelf gaan over hun eigen geloofwaardigheid. Andere fractievoorzitters, zoals PvdA-leider Diederik Samsom, wilden niets over Krol zeggen omdat het om een zaak van de partij van Krol gaat.

Halbe ZijlstraBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden