Stichting Weten moet maar weg

De Stichting Weten, die wetenschap en techniek voor een breed publiek toegankelijk moet maken, kan in de huidige vorm beter worden opgeheven....

Het rapport, opgesteld onder leiding van de directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Adriana Esmeijer, veegt de vloer aan met de stichting. 'De voorzetting van Weten op de huidige manier is geen optie', schrijft de commissie in de slotconclusie.

De commissie oordeelt dat Weten 'niet altijd even effectief en effici is geweest'. Dit wegens een gebrek aan focus. Daarnaast heeft Weten 'onvoldoende voeling' met de wetenschappelijke wereld, en 'mist daarmee legitimiteit om als regisseur op te kunnen treden' op het gebied van de wetenschaps-en techniekcommunicatie.

De Stichting Weten bestaat sinds 1997 en organiseert elk najaar onder meer de WetenWeek. Ook betaalt de stichting mee aan wetenschapsprogramma's bij de omroep, en heeft ze de wetenschapsshow Hoe?Zo! helpen opzetten.

Volgens de commissie-Esmeijer moet WeTeN opgaan in een grotere 'programmaraad voor wetenschaps-en techniekcommunicatie', en zich beperken tot een soort expertisecentrum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden