Stichting vraagt verhoor getuigen in zaak-Demmink

Stichting De Roestige Spijker wil ten minste drie rechercheurs onder ede laten horen over de voormalige topambtenaar Joris Demmink. Zij waren betrokken bij het zogeheten Rolodex-onderzoek dat de Amsterdamse politie en de rijksrecherche deden naar jongensprosti- tutie, eind jaren negentig.

VAN ONZE VERSLAGGEVER TOINE HEIJMANS

AMSTERDAM - Volgens onbevestigde berichten stuitten de rechercheurs in dat onderzoek op de naam van de inmiddels gepensioneerde secretaris-generaal, die al jaren wordt achtervolgd door geruchten over kindermisbruik. 'Zij kunnen voor de rechter verklaren of Demmink een van de hooggeplaatste functionarissen is die destijds in beeld zijn gekomen', zegt Matthijs Kaaks, advocaat van de stichting.

Hij kreeg onlangs groen licht van de rechtbank om voor het eerst getuigen te laten horen door een rechter-commissaris in de kwestie-Demmink. Dat gebeurt tijdens openbare zittingen. Aanstaande dinsdag is in Utrecht de regiezitting, waarin de rechter bepaalt wie er gehoord kan worden en wanneer. De getuigenissen vinden waarschijnlijk plaats in februari en maart.

Demmink zelf wordt in eerste instantie niet opgeroepen; mogelijk gebeurt dat later wel. Naast de rechercheurs wil de stichting ook een Nederlandse man horen die zegt in de jaren tachtig slachtoffer te zijn geweest van Demmink. Ook de voormalige gevangenisdirecteur Jacques van Huet is getuige. Hij liet dit jaar een verklaring vastleggen bij de notaris, waarin hij zegt dat een medewerkster van Demmink vertelde over het 'regelen' van jongens. Dat gebeurde tijdens een dienstreis naar Londen; andere deelnemers aan dat werkbezoek zeggen zich niets van dat gesprek te herinneren.

De betreffende medewerkster, die nog in dienst van het ministerie van Justitie, wordt ook opgeroepen. Daarnaast staan op de lijst een Turkse advocate die zich al jaren inzet voor twee mannen die zeggen door Demmink te zijn misbruikt, en de voormalige rechercheur Klaas Langendoen die als 'privédetective' onderzoek doet naar de zaak.

Demminks advocaat Harro Knijff is niet blij met de getuigenverhoren en met de media-aandacht die ermee gepaard gaat. Zowel Demmink als drie opeenvolgende ministers van Justitie hebben de beschuldigingen altijd met klem ontkend en zeggen dat ze uitgebreid zijn onderzocht. Op deze manier, stelt Knijff, wordt de naam van de voormalige secretaris-generaal opnieuw door het slijk gehaald.

'Helaas vormen door derden gefinancierde roddel en achterklap mede de basis voor de nodige berichtgeving. Met alleen hoor en wederhoor trek je zo'n beeld niet recht. In de beeldvorming lijkt het erop dat de bevindingen van onder meer de AIVD , de minister en het Functioneel Parket allemaal van minder gewicht zijn.'

Stichting De Roestige Spijker is opgericht om onderzoek te doen naar de zaak-Demmink. Ze wordt gefinancierd door de 89-jarige ondernemer Jan Poot, die op allerlei manieren probeert de zaak open te breken en ook de website De Demmink Doofpot beheert. De stichting vroeg de rechter om de voorlopige getuigenverhoren, om te kunnen bepalen of ze een film openbaar mag maken die over de zaak gaat.

Het geeft Kaaks de mogelijkheid voor het eerst getuigen onder ede te laten horen in de zaak. Die worden bevraagd door de rechter; de advocaten van beide kanten mogen dat ook doen. Demmink heeft vervolgens het recht om in een 'contra-enquête' zelf getuigen op te roepen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden