'Stichting van George Soros sluit de deuren in Hongarije'

De stichting van de Amerikaanse filantroop en durfkapitalist George Soros gaat de deuren sluiten in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Dat meldt althans de doorgaans betrouwbare Oostenrijkse krant Die Presse.

Jenne Jan Holtland
Een activist van een van de Hongaarse oppositiepartijen schraapt een poster weg met daarop een negatieve uitlating over George Soros door de partij van Orbán. Beeld REUTERS
Een activist van een van de Hongaarse oppositiepartijen schraapt een poster weg met daarop een negatieve uitlating over George Soros door de partij van Orbán.Beeld REUTERS

De stichting zou in dat geval zijn werk na de zomer voortzetten vanuit Berlijn. De krant zegt zich te baseren op uitlatingen van Patrick Gaspard, de internationale directeur van Soros’ Open Society Foundation (OSF). Donderdagavond laat liet de woordvoering van OSF weten 'verschillende opties te bekijken' maar voorlopig 'gecommitteerd te zijn' aan een toekomst in Hongarije.

Mocht het tot een verhuizing komen, dan is die naar alle waarschijnlijkheid ingegeven door de niet aflatende anti-Soroscampagne van de Hongaarse premier Viktor Orbán. In de ogen van Orbán proberen Soros en diens ‘netwerk’ de Hongaarse staat te ‘ondermijnen’ met hun pleidooi voor het opnemen van migranten.

Voorlopig dieptepunt in deze hetze was de publicatie van het pro-regeringsblad Figyelö, vorige week, van een lijst met honderden namen van ‘huurlingen van Soros’. Onder hen waren journalisten, leerkrachten en activisten. In een reactie sprak OSF van een herleving van de ‘donkerste perioden’ uit de Hongaarse geschiedenis. De namen van zijn staf haalde de stichting van zijn website.

Speciale licentie

Begin mei zal het Hongaarse parlement naar verwachting akkoord gaan met een nieuw pakket aan maatregelen (‘Stop Soros’), waardoor OSF het nog moeilijker zal krijgen. Organisaties met buitenlandse geldschieters zullen over die donaties 25 procent belasting moeten betalen. Wie zich bezighoudt met migratie, heeft straks een speciale licentie nodig van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Eerder kondigde de prestigieuze Central European University (CEU) aan dat het een campus gaat openen in Wenen. Orbáns regering riep vorig jaar een onderwijswet in het leven die speciaal bedoeld lijkt om deze 'Soros-universiteit' aan te pakken. De kans dat CEU volledig stopt in Boedapest, blijft bestaan.

George Soros begon in 1984 met zijn activiteiten in Boedapest. Door financiële steun te geven aan niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) hoopte hij een stevig maatschappelijk middenveld te creëren. Sinds de migratiecrisis van 2015 kwam zijn werk in Hongarije onder toenemende druk te staan. Ook in Moskou werden zijn activiteiten illegaal verklaard, waarna OSF het kantoor moest sluiten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden