Stichting terugkeer ex-asielzoekers faalt

Een stichting die met overheidsgeld ex-asielzoekers moest helpen bij de terugkeer naar hun land van herkomst, heeft amper iets bereikt. Minister Leers voor Immigratie en Asiel en staatssecretaris Knapen van Buitenlandse Zaken hebben daarom besloten de subsidie aan de organisatie stop te zetten.

ANP
Minister Leers Beeld anp
Minister LeersBeeld anp

Door het werk van de Stichting Duurzame Terugkeer (SDT) zijn niet of nauwelijks extra ex-asielzoekers teruggekeerd, schreven de bewindslieden gisteren aan de Tweede Kamer. Het was de bedoeling dat ex-asielzoekers via de organisatie in het land van herkomst scholing, bemiddeling naar werk of hulp bij het opzetten van een eigen bedrijf zouden krijgen. De stichting begon vorig jaar februari aan een proef van twee jaar en kreeg voor het eerste jaar 4,5 miljoen euro subsidie.

Organisatorische problemen
Afgesproken was om na een jaar te bekijken wat er van het werk terecht kwam. Niet veel, bleek uit onderzoek. Ook waren er organisatorische problemen in de stichting, die inmiddels is opgeheven. SDT bestond uit negen organisaties, waaronder Vluchtelingenwerk Nederland, de Internationale Organisatie voor Migratie, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers en Nidos. Op de website van de stichting staat te lezen dat alle organisaties hun normale dienstverlening zullen voortzetten.

Leers en Knapen willen ex-asielzoekers blijven steunen als die een nieuwe toekomst in hun land van herkomst willen opbouwen, omdat dat een stimulans kan zijn om uit Nederland te vertrekken. Ook is het goedkoper dan langdurige opvang hier. De bewindslieden willen de organisaties uit de stichting betrekken bij die plannen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden