Stichting nodigt Wilders uit voor islamcongres

PVV-leider Geert Wilders is van harte uitgenodigd om binnen te lopen op de islamconferentie die donderdag in Utrecht wordt gehouden. In een verklaring zegt de organisator, de islamitische stichting AlFitrah, dat iedereen - moslim en niet-moslim - welkom is.

PVV=leider Geert Wilders. Beeld reuters
PVV=leider Geert Wilders.Beeld reuters

Te zien zal zijn dat op de conferentie een vredelievende boodschap wordt uitgedragen, aldus de verklaring. De Stichting AlFitrah staat naar eigen zeggen voor 'de bestrijding en voorkoming van radicalisering van o.a. moslimjongeren'.

Het bestuur van AlFitrah heeft er overigens weinig fiducie in dat Wilders daadwerkelijk zal binnenstappen. 'Uiteraard weten we dat dat niet zijn stijl is, en dat hij zoals we gewend van hem zijn, dit liever aangrijpt om een relletje te veroorzaken en nog meer haat te zaaien.'

Wilders en twee Tweede Kamerleden van zijn partij willen morgen demonstreren voor de deur van de islamitische conferentie. Wilders heeft burgemeester Jan van Zanen van Utrecht telefonisch laten weten dat hij samen met de Kamerleden Sietse Fritsma en Machiel de Graaf naar die stad komt om hun afkeuring te uiten over de komst van de sprekers. Ze willen het signaal afgeven 'dat we geen haatimams in Nederland willen'.

De Utrechtse islamitische stichting AlFitrah houdt vanaf morgen tot en met zondag de 'Derde Riffijnse Islamitische Conferentie'. Locatie is het eigen gebouw van de stichting in de probleemwijk Overvecht.

Onder de geplande sprekers is naar verluidt Mohamed Abdelkrim Aznagui, alias sjeik Abou Chayma. Een rechtbank in Brussel veroordeelde hem in 2012 tot drie jaar voorwaardelijke celstraf voor zijn rol bij een fatale duiveluitdrijving. Het slachtoffer was een 23-jarige vrouw die geen kinderen kon krijgen. Ze werd 56 dagen lang gefolterd.

Kamervragen

De PVV heeft ook schriftelijke vragen over de kwestie gesteld aan de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Binnenlandse Zaken. Zo vindt de partij het 'absurd' dat er een visum is verstrekt aan 'islamitische voormannen die hebben bewezen terroristische bedoelingen te hebben of zelfs voorwaardelijk gestraft zijn voor martelpraktijken'. Wilders wil dat de visa alsnog worden ingetrokken. Ook dringt hij erop aan de stichting AlFitrah, die de conferentie organiseert, te ontbinden en de bijbehorende moskee te sluiten 'nu zij heeft bewezen terreurpredikers uit te nodigen'.

De gemeente Utrecht houdt de islamitische conferentie in de stad in de gaten, maar de bijeenkomst kan deze week in principe gewoon doorgaan. De organisatoren hoefden geen vergunning aan te vragen en dus is er niets om in te trekken. 'Je kunt bijeenkomsten organiseren, de inhoud maakt in principe niets uit', liet de gemeente Utrecht vanochtend weten. Utrecht zei ook dat 'iedereen mag demonstreren'. Over inzet van politie om een confrontatie te voorkomen, wil de gemeente niets zeggen.

Verbieden kan alleen als de openbare orde dreigt te worden verstoord of als er grote maatschappelijke onrust ontstaat. Als een spreker op het congres iets zegt dat niet door de beugel kan, is het aan politie en Openbaar Ministerie om dat achteraf aan te pakken, verklaart de gemeente.

Een imamgala in Rijswijk vorige maand werd na ophef afgelast. Het evenement werd uiteindelijk via internet gehouden. Een bijeenkomst in Utrecht, met onder meer de bekeerde Abdul-Jabbar van der Ven, werd aanvankelijk geschrapt maar ging uiteindelijk toch door.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden