Stichting ALS doet aangifte tegen ex-directeur

De Stichting ALS,  die zich inzet voor mensen met de dodelijke spierziekte, doet aangifte tegen voormalig directeur Eric N. De begin dit jaar ontslagen directeur wordt verdacht van diefstal. Hij zou bijna een ton van het geld dat bedoeld was voor de organisatie, op zijn eigen rekening hebben overgemaakt.

De bekendheid van spierziekte ALS nam dit jaar sterk toe door de 'Ice Bucket Challenge' waarbij mensen ijskoud water over zich uitstortten. Beeld REUTERS
De bekendheid van spierziekte ALS nam dit jaar sterk toe door de 'Ice Bucket Challenge' waarbij mensen ijskoud water over zich uitstortten.Beeld REUTERS

Nadat de stichting achter de diefstal kwam, stortte N. het geld terug. Het geld zou afkomstig zijn van de stichting Vrienden van de Rudolf Steiner Kliniek, waar hij destijds penningmeester was.

Gisteren bracht de Stichting ALS naar buiten dat N. negen maanden daarvoor was ontslagen. Toen werden juridische stappen nog overwogen, vandaag laat de stichting op haar website weten alsnog aangifte te doen.

'Vrijwillig opgestapt'
'Stichting ALS heeft de gang van zaken rond de poging van verduistering van haar oud-directeur juridisch uitvoerig laten onderzoeken. Dit onderzoek heeft zich ook uitgestrekt tot de actuele gebeurtenissen, waaronder de publieke verklaringen van de ontslagen oud-directeur', schrijft de stichting. N. verklaarde gisteren tegen RTL Nieuws dat hij zelf naar de raad van toezicht is gegaan om de zaak op te biechten. Hij schrijft dat hij het geld heeft terugbetaald en vrijwillig is opgestapt.

De diefstal bij de stichting Vrienden van de Rudolf Steiner Kliniek werd in april ontdekt en de organisatie is nu nog steeds bezig het geld terug te vorderen, zei stichtingssecretaris Herman Masthoff vandaag. De organisaties hebben nauw overleg met elkaar.

N. was ook interim-directeur bij de stichting Nationale Dierenzorg Wassenaar, maar volgens Omroep West heeft hij die functie vandaag neergelegd. Dat vertrek zou 'in goed overleg' tot stand zijn gekomen. De stichting en Nolet waren niet bereikbaar voor commentaar.

Koude douche
De Stichting ALS is dit jaar internationaal groot op de kaart gezet door de Ice Bucket Challenge. Beroemde en niet-beroemde mensen maakten filmpjes van zichzelf terwijl ze een emmer met ijswater over zich heen kieperden.

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld Photo News
Beeld Photo News
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden