Stichting aan de haal met subsidie

Het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost heeft tweeënhalve ton overheidssubsidie overgemaakt aan een nieuwe stichting met onervaren bestuurders en vage plannen. Hoewel de bestuurders vanaf het begin onderling ruzie maakten en er niets van de grond kwam, ontbrak elk toezicht op de besteding van het geld....

Voor de stichting Samenlevingsopbouw Amsterdam Zuidoost, die vier personeelsleden in dienst had, gold geen prestatieverplichting. De statuten, door het stadsdeel opgesteld, maakte iedere bestuurder bevoegd ongelimiteerd geld op te nemen. Het stadsdeel had negen ton subsidie toegekend en maakte dat in porties over. Toen het bestuur na twee maanden uit elkaar viel, stond al 250 duizend euro op de rekening.

Een maand later bleek 27 duizend euro verdwenen. De 41-jarige secretaris-penningmeester Yannick K. wordt ervan verdacht de rekening te hebben geplunderd.

Het stadsdeel Zuidoost richtte dit jaar zelf de stichting op. De stadsdeelraad benoemde in juli vijf bestuurders. Pieter Minderhout, de latere stichtingsvoorzitter, was de enige met bestuurlijke ervaring. De anderen waren activisten.

Voorzitter Emile Esajas van de selectiecommissie zegt dat de kandidaten waren gescreend op basis van ‘achtergrondinformatie uit het veld’.

Vanaf het eerste moment was er ruzie in het bestuur. Minderhout werd gekozen als voorzitter. Bestuurslid Hesdey Tuinfort stemde tegen; hij wilde zelf het bestuur leiden. Daarna ontstond een conflict, waarbij bestuurders elkaar beschuldigden van racisme.

De drie Surinaamse bestuursleden, onder wie Tuinfort, zetten Minderhout uit het bestuur. De uit Centraal-Afrika afkomstige Yannick K., die secretaris was geworden, wist hier niets van.

Omdat statutair iedere bestuurder gemachtigd was alle rechtshandelingen te verrichten, benoemde Yannick K. Minderhout weer in het bestuur. Vervolgens ontsloeg deze de drie Surinaamse bestuurders.

Eind augustus vroeg het stadsdeelbestuur de vijf bestuurders hun functie neer te leggen. De groep-Tuinfort was toen al weg, maar dat wist het stadsdeel niet.

Het stadsdeelbestuur had geen greep op de stichting: het geld kon niet worden teruggevorderd, de bankrekening niet geblokkeerd en de bestuurders niet ontslagen.

Yannick K. vroeg voor zichzelf als penningmeester een nieuwe bankpas aan, die per vergissing werd verstuurd aan het kantoortje van de stichting. Ze bleek ook een persoonlijk postbusnummer te hebben geopend voor de stichting. Zo kwamen de onrechtmatige afschrijvingen aan het licht.

‘We zijn naïef en te goed van vertrouwen geweest’, zegt wethouder Pieter Litjens van het stadsdeel Zuidoost. ‘Je gaat ervan uit dat je met fatsoenlijke mensen te maken hebt.’ Voorzitter Esajas van de selectiecommissie zegt de verontwaardiging niet te begrijpen: ‘Er zijn ergere dingen.’

Minderhout is op verzoek van de deelraad uit het bestuur gestapt. Yannick K. blijkt net voor haar aanhouding de groep-Tuinfort weer te hebben benoemd.

De vier bestuursleden weigeren terug te treden. Daarom moet het stadsdeel een nieuwe stichting oprichten. Dit keer met gekwalificeerde bestuurders en betere statuten, zegt wethouder Litjens. Op de subsidierekening staat nog vijftig euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden