Stevige VVD'er beheerste de fractiebeslommeringen

De formatie mag dan even stilliggen, de Volkskrant gaat alvast op zoek naar interessante en verrassende bewindspersonen voor het nieuwe kabinet.

Remco Meijer
Tamara van Ark reageert op de exitpolls van 16 maart. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskant
Tamara van Ark reageert op de exitpolls van 16 maart.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskant

Tamara van Ark (42) was campagneleider van de VVD bij de Tweede Kamerverkiezingen, een rol die in 2012 nog door Klaas Dijkhoff werd vervuld. Ze raakte in extase toen op de avond van 15 maart bleek dat haar missie was geslaagd: de liberalen behielden onder lijsttrekker Mark Rutte het Torentje. Nu de formatie in de beslissende fase komt, wordt Van Ark zelf genoemd voor een kabinetspost.

In 2010 stond Van Ark nummer 23 op de VVD-lijst en kwam ze de Kamer in. Na het korte kabinet-Rutte I steeg ze in 2012 naar plek 10 en werd ze vicefractievoorzitter. Dat deed ze vijf jaar lang tot volle tevredenheid van de partijtop, die haar op de nieuwe lijst beloonde met positie 4. Ze is sinds jaar en dag vertrouweling van fractievoorzitter Halbe Zijlstra, die onverbloemd heeft gezegd nu minister te willen worden, en maakt deel uit van het VVD-formatieteam.

Van Ark werd geboren in Den Haag, maar groeide op in het Brabantse Zevenbergen. Toen ze op haar 15de meer zakgeld wilde, zei haar vader dat ze maar een baantje moest zoeken. 'Daar heb ik best veel dingen aan overgehouden', vertelde ze op een partijbijeenkomst. 'Littekens op de toppen van mijn vingers. Maar ook dat het normaal is om te werken voor je geld en dat niemand vervolgens iets over dat geld te zeggen heeft.'

Ze studeerde bestuurskunde in Rotterdam, waar ze ook ging wonen. Een 'enorme verandering', vond ze het. 'In het begin zei ik iedereen op straat gedag. Dat was ik gewend', zei ze tegen het AD. Ze koos al op haar 18de voor de VVD. 'Dat was direct de partij die aansloot bij mijn idealen.'

null Beeld anp
Beeld anp

Wie: Tamara van Ark (VVD)
Waar kennen we haar van: Haar uitbundig juichen bij de verkiezingsuitslag van 15 maart
Welke plek: Staatssecretaris op Volksgezondheid of Sociale Zaken.
Waarom wel: Heeft hard liberaal profiel en houdt graag controle.
Waarom niet: Moet continuïteit waarborgen onder nieuwe VVD-fractievoorzitter Dijkhoff of Hennis.

Na jaren als teamchef bij de Sociale Dienst in de Rotterdamse wijk Feijenoord werd ze wethouder in haar nieuwe woonplaats Nieuwerkerk aan den IJssel (nu gemeente Zuidplas). Toen ze daar vertrok om naar Den Haag te gaan, liet ze een college achter waarin de VVD nauw samenwerkte met onder meer CDA en ChristenUnie.

Als vicefractievoorzitter had ze de afgelopen jaren tot taak de (toen nog) 41-koppige fractie bij elkaar te houden.

Dat deed ze met empathie, zei oud-fractielid Ton Elias eerder dit jaar tegen de Volkskrant, maar ook streng. Toen het inmiddels vertrokken Kamerlid Ybeltje Berckmoes eigenstandig een plan lanceerde voor daklozen, werd ze op de vingers getikt door Van Ark: dat was niet de bedoeling.

Door de interne beslommeringen waren haar stevige politieke opvattingen niet altijd zichtbaar, maar die heeft ze wel. Toen Denk vorig jaar de wekelijkse stemmingen in de Kamer wilde uitstellen vanwege het Suikerfeest, was zij tegen. 'Nederland is geen islamitisch land en dat gaan we niet worden ook.'

Ze was voor forse ingrepen in het Persoonsgebonden Budget en tegen verplichte vrouwenquota.

De politica heette tot haar echtscheiding in 2013 Venrooy-van Ark. Ze heeft twee dochters. 'Mijn ex-man en ik hebben co-ouderschap en ik word geholpen door een fantastische oppas. Ik deel mijn tijd zo in dat ik ook langs het hockeyveld kan staan met mijn kinderen.' Binnenkort moet blijken of dat ook de komende jaren mogelijk is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden