Stevige voorstellingen in innemend festival

Enkele festivalvoorstellingen reizen later door naar Nederland.

Theater


Lecture for Every One, lectureforeveryone.be,


noorderzon.nl, dekeuze.nl When the Mountain Changed its Clothing, hollandfestival.nl


T/m 25/5 in Brussel, kfda.be


Denkt u dat u meer of minder geld hebt dan ik? Denkt u dat u meer of dat u minder weet dan ik? Denkt u dat u sterker bent dan ik, of minder sterk?' Het zijn zo een paar vragen die performancekunstenares Sarah Vanhee haar publiek inslingert, die je toch op een antwoord doen zinnen. Weet ik meer dan zij? Denk ik dat ik meer weet dan zij?


Met haar Lecture for Every One opende de Belgische Vanhee (1980) vrijdag de facto het Kunstenfestivaldesarts (KFDA), dat Brussel in mei drie weken lang overspoelt en dat zich dit jaar manifesteert in een twintigtal theaters, kunstencentra en op allerlei onverwachte plaatsen in de stad. Een aantal voorstellingen zal later doorreizen naar Nederland, zoals de performance van Vanhee, die in augustus in het Groninger Noorderzonfestival staat en vervolgens in De Keuze van de Rotterdamse Schouwburg. Hoe dat er op die plekken zal uitzie,n is dan een grote verrassing, want Vanhees verhaal is bepaald locatiegebonden.


Vrijdag laat ze in een warm zaaltje boven in de Beursschouwburg - ook nu weer festivalcentrum - zien wat het plan is voor de Belgische hoofdstad. Op liefst veertig locaties zal ze opduiken als uninvited guest. Doodernstig presenteert ze een diashow van verschillende, veelal ongeïnspireerde ruimtes: een vergaderzaal van de gemeenteraad van Molenbeek, een kamer in het centraal gelegen Dominican Hotel, waar een 'salesmeeting' is gepland, een zaaltje in het KBC-gebouw, een klaslokaal van een avondschool, een herensociëteit, de St.Rochuskerk waar ze vlak na de heilige communie binnen zal vallen.


Om wat te doen? Om al die nietsvermoedende (per keer zal er maar eentje op de hoogte zijn) mensen daar te vergasten op haar Lecture for Every One, een tekst in het Nederlands, Engels of Frans (in dat geval vertolkt door collega Mylène Lauzon) die het publiek enigszins verbouwereerd zal achterlaten.


Een relaas van een kwartiertje waarin de kunstenares de toeschouwers ongevraagd deelgenoot zal maken van een aantal overdenkingen, observaties, een enkele anekdote, een steekwoord - stof tot nadenken, die de mens op een ander been zet, kort uit de dagelijkse routine rukt en hem zich misschien even zal doen realiseren dat er meer is dan alleen maar dat. Hoe een en ander loopt, is dan van dag tot dag te volgen op een speciale website.


Na dit opmerkelijke begin werd het openingsweekeinde opgeluisterd door twee stevige voorstellingen: de wereldpremière van Partita 2 - sei solo, een eerste samenwerking tussen Anne Teresa De Keersmaeker en Boris Charmatz, in een dans die vertrekt vanuit Partita No. 2 voor viool van Johann Sebastian Bach, uitgevoerd door muzikante Amandine Beyer.


Zaterdag kwam daar de jongste creatie van Heiner Goebbels bij (in juni in het Holland Festival in Amsterdam): de muziektheatervoorstelling When the Mountain Changed its Clothing waarin een vijfendertig koppig Sloveens meisjeskoor haar enerverende opwachting maakt.


Minder groot misschien, maar o zo innemend, is ten slotte het performanceproject van Mette Edvardsen: een bibliotheek van levende boeken. Voor het KFDA is een en ander gesitueerd in de centraal gelegen Koninklijke Bibliotheek. De bezoeker meldt zich en krijgt een boek toegewezen, soms kan-ie kiezen tussen twee. Mijn boek is tenger, gekleed in een blauw jackje en spijkerbroek. Ze stelt zich voor als Zeepijn, de roman van Charlotte Mutsaers uit 1999, en loopt de zonnige binnentuin in, waar ze een half uur lang met zachte stem toegewijd en uiterst secuur het boek zal 'zeggen'. Ik mag 'terugbladeren' als het te snel gaat, zegt ze, of een stukje 'herlezen' desgewenst. En dan sta je weer buiten, als betoverd.


Time Has Fallen Asleep in the Afternoon Sunshine, zoals het heet, is een uitdijend project van een groeiende groep mensen die zich erop toeleggen een lievelingsboek uit het hoofd te leren. Op dit moment zijn er dertig boekpersonen in zeven talen; de deelnemers leren in bibliotheken, boekhandels of cafés, klaar om door wie dan ook te worden gelezen. Wie deze maand Brussel aandoet, móét echt even de KB inschieten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden