Stevige marinierstaal, partijbonsje spelen en de Wolkers-biograaf

Onno Blom Beeld Sanne de Wilde

Vertrouwen winnen

De week begon met twee karakterkoppen op de voorpagina en een heel boeiend interview: ex-mariniers Peter Gatowinas en Jack Schollink, die in 1977 tot de eenheid behoorden die de Molukse schoolkaping in Wijster beëindigde, deden een boekje open.

Ze hebben het hele proces over de gedode treinkapers bij De Punt bijgewoond en willen niet langer zwijgen, ook al vragen hun meerderen dat van hen: zij vinden dat de staat zijn verantwoordelijkheid ontloopt door te doen geloven dat mariniers de geweldsinstructies niet goed hebben opgevolgd en verwoorden dat in stevige taal: 'Geweldsinstructies? Wij zijn mariniers (...) Als je ons inzet, wordt doden ingecalculeerd. Anders bel je de politie.'

Hoe lukte het justitieverslaggeefster Wil Thijssen om de twee zover te krijgen? Om te beginnen ging ze elke dag naar de rechtszaak. Dat levert niet steeds een stuk in de krant op, maar de hoop is dat zo'n investering in tijd tot diepergaande journalistiek leidt: in dit geval kon ze in de pauzes contact leggen, hoorde ze de pakkende woorden van de mariniers en won ze het vertrouwen om die goed in de krant te krijgen.

Gamen met xi

Het was wel chic dat we vorige week iemand helemaal uit China op bezoek hadden om onze redactie wat te leren over onlinejournalistiek.

Correspondent Marije Vlaskamp maakt met onze crossmediaredactie vernieuwende producties voor de site met tekst, foto's, animaties en video. Dat vereist een heel andere manier van denken over hoe je de inhoud wilt brengen, vertelde ze. Het is meer werk, maar maakt de kwaliteit van al je verslaggeving beter. Dat hoorde ik graag, want een krant heeft baat bij afwisseling in vorm. Goed als onlinedenken ons helpt de lange reeks leesverhalen met foto die zich automatisch aandienen te doorbreken.

Deze week zit Marije bij het Partijcongres, het hoogtepunt van China's politieke leven, en kregen we als krantenlezer in drie kleine maar perfecte lemmata uitgelegd waar we op moeten letten. Een echt experimentele vorm bracht ze online: in een spel op onze site, dat ik u kan aanraden, ben je een opklimmende partijbons en krijg je steeds multiplechoicevragen over wat je het best kunt doen om hogerop te komen, bijvoorbeeld spreken met burgers over hun milieuklachten of ze laten oppakken. Al gamend kom je veel te weten over de politieke cultuur en mores in China.

Helaas wist ik niet dat Xi Jinpings politiek 'de 4 integralen' heet, en gokte op 'de 4 voorwaarden'. Uitslag: 0 punten en de opmerking: 'Onder welke steen heb jij geleefd?' Maar over de hele linie bleek er een vaardige partijbons in mij te schuilen. En in u? Probeert u het hier uit.

Een straat met Chinese vlaggen. Beeld epa

Blom blijft

Het is een bijzondere week in het leven van Onno Blom. Na tien jaar noeste arbeid promoveerde hij deze week op zijn biografie van Jan Wolkers. Volkskrant-lezers hebben het laatste jaar goed kunnen volgen wat hij deed, want Blom deed verslag in een wekelijkse rubriek, 'Memoires van een biograaf'. Levendige stukjes met mooie Wolkers-details die nieuwsgierig maken naar het boek.

Donderdag hadden we een V-special over Wolkers, met onder meer een interview met Blom en een fijn stuk van Bert Wagendorp over de manier waarop Turks Fruit destijds insloeg in zijn christelijke milieu. Het is goed dat Onno Blom er een punt achter heeft gezet. Niet alleen omdat we het boek nu kunnen lezen, ook omdat hij nu eindelijk tijd heeft om voor onze boekensectie te schrijven. De Wolkers-biograaf wordt onze vaste literatuurmedewerker. Gezien zijn stijl, kennis en enthousiasme verheug ik me daar op.

Reageren? P.remarque@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden