Steve Jobs-scholen nu al aangepast

Zeven Steve Jobs-scholen passen al bij de opening deze maand hun radicale onderwijsplan aan. Leerlingen gaan niet, zoals de bedoeling was, onder schooltijd thuis of elders met hun iPad leren. De Onderwijsinspectie erkent het virtuele leren namelijk niet als onderwijstijd.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTERS MARJAN VAN DEN BERG en IANTHE SAHADAT

AMSTERDAM - De opsplitsing tussen het fysieke en virtuele schoolgebouw is een van de belangrijkste principes van de Steve Jobs-scholen. Het concept is ontwikkeld door de stichting Onderwijs voor een Nieuwe Tijd (O4NT), aangevoerd door Maurice de Hond. Kinderen kunnen dankzij hun iPad ook leren in wat O4NT de 'virtuele component van de school' noemt.

Maar de wet gaat uit van uren die leerlingen fysiek op school doorbrengen. Thuis leren geldt dus niet als onderwijstijd. Basisschoolleerlingen zijn verplicht 7.520 uur les te volgen, verspreid over acht jaar. De onderwijsinspectie zegt de stichting te hebben gewezen op de voorschriften.

In de plannen schreef O4NT eerder dat er flexibel omgegaan zou worden met aanwezigheid op school. Het hangt in hun filosofie af 'van de gezinssituatie, de behoefte van de ouders en het kind, het aantal uur dat de leerling in de virtuele school leert en de voortgang in de ontwikkeling van het kind'. Om structuur aan te brengen worden 'per kwartaal basisafspraken gemaakt over die aanwezigheid. Dat betreft welke dagen de leerling in die periode aanwezig zal zijn en van hoe laat tot hoe laat per dag.'

Met die filosofie gaat O4NT over de randen van de wet heen, zegt een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs. Het ministerie staat vooralsnog geen versoepeling van de wettelijke urennorm toe. Wel is het met O4Nt 'in gesprek' om te bezien of de scholen een uitzonderingspositie van de staatssecretaris toebedeeld kunnen krijgen.

Volgens de stichting gaan deze maand zeven Steve Jobs-scholen van start en volgen er later nog vijf. In de meeste gevallen gaat het om bestaande scholen die overstappen. In Breda is eerder deze maand een nieuwe Steve Jobs-school geopend. Deze school, met slechts twaalf leerlingen, kwam niet aanmerking voor bekostiging. Het is noodgedwongen een particuliere school geworden.

Op de Steve Jobs-scholen is het onderwijs gevormd rondom de iPad. Kinderen bepalen zelf wat ze wanneer leren, 'uitgaande van eigen interesses en mogelijkheden'. Er zijn geen klaslokalen en de leraren heten 'coaches'. Iedere zes weken overleggen leerlingen met hun coach waaraan zij gaan werken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden