Steve Jobs' laatste woorden: Oh wow, oh wow, oh wow

Steve Jobs belde zijn zus Mona Simpson de ochtend voor hij stierf op en vroeg haar snel naar hem toe te komen. Hij nam aan de telefoon al afscheid. 'Ik ben bang dat je niet op tijd bent.' Simpson haastte zich naar haar broer, die de nacht nog doorkwam. De volgende dag keek hij zijn vrouw en kinderen aan, daarna langs hen heen en voor hij zijn laatste adem uitblies, zei hij: Oh wow, oh wow, oh wow.

Steve Jobs. © FOTO BRUNOPRESS

De lofrede die Simpson tijdens de speciale herdenkingsdienst voor Jobs hield op 16 oktober, is in het bezit van The New York Times en is online terug te lezen. Mona beschrijft hierin hoe ze haar broer pas op latere leeftijd leerde kennen en hoe bijzonder hij voor haar was.

Eerste ontmoeting
Mona en Steve ontmoetten elkaar voor het eerst in 1985. Ze hebben dezelfde biologische ouders, maar Steve werd ter adoptie afgestaan. In de jaren '80 vindt hij zijn biologische moeder, die hem vertelde dat hij een zus heeft.

Mona Simpson: 'Ik groeide op als enig kind, met een alleenstaande moeder. Omdat we arm waren en omdat ik wist dat mijn vader uit Syrië was geëmigreerd, stelde ik me voor dat hij er uit moest zien als Omar Sharif. Ik hoopte dat hij rijk was en aardig en ons leven zou binnenwandelen (in ons nog niet gemeubileerde appartement) en ons zou helpen.

Later, toen ik mijn vader had ontmoet, probeerde ik mezelf ervan te overtuigen dat hij zijn nummer had veranderd en geen adres achterliet omdat hij een idealistische revolutionair was, strijdend voor de Arabische wereld. Ook al was ik een feminist, ik wachtte al die tijd op een man waar ik van kon houden en die van mij hield. Tientallen jaren heb ik gedacht dat dat mijn vader moest zijn. Toen ik 25 was, ontmoette ik die man en die man was mijn broer.'

Laatste adem
Na alle lovende woorden over haar broer, sluit Mona de lofrede af met het beschrijven van zijn laatste uren. Ze laat weten dat zijn ademhaling klonk alsof hij een hoge berg aan het beklimmen was en moeite had met de inspanning en de hoogte. Enkele keren stokte zijn adem lange tijd, maar dan inhaleerde hij plotseling weer diep.

Zijn vrouw, kinderen en Mona weken al die tijd niet van zijn zijde. Op een gegeven moment keek hij ze één voor één aan en richtte toen zijn blik op iets achter ze en sprak die laatste woorden.

De charismatische oprichter en leider van Apple Inc. overleed op 56-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden