Steunt Wilders morgen de PvdA-plannen voor het koningshuis?

Morgen om 12.00 uur presenteert PVV-leider Geert Wilders in Nieuwspoort een initiatiefwetsvoorstel over de toekomstige rol van het koningshuis. Hoe zijn plannen eruit zien, is al grotendeels bekend. Interessanter is hoe hij reageert op vragen over de plannen die de PvdA over hetzelfde onderwerp vorige week de wereld in bracht.

Geert WildersBeeld ap

Wilders heeft tot nu toe niet gereageerd op die plannen, die een deel van het gras voor zijn voeten hebben weggemaaid. De PvdA wil namelijk niet zo ver gaan de Koning uit de regering te zetten, waardoor Wilders wetsvoorstel bij voorbaat kansloos lijkt.

Op 15 augustus maakte de PVV bekend om op 1 september, morgen dus, met een wetsvoorstel te komen waarin de macht van de Koning drastisch wordt ingeperkt. 'De PVV is voor behoud van de monarchie, maar wil de politieke invloed van de Koning inperken. Wel een representatieve en symbolische rol, geen onderdeel van de regering', aldus de partij toen in een verklaring.

Grondwet
Het uit de regering zetten van de Koning is lastig. Daar is een grondwetswijziging voor nodig, en dàt vergt weer twee stemmingen, een voor en een na de verkiezingen. Bij de tweede stemming is een tweederde meerderheid van 100 zetels vereist.

Die 100 zetels lijken helemaal onhaalbaar sinds de PvdA vorige week met een eigen visie op het koningshuis kwam. Zo ver als de PVV willen de sociaal-democraten daarin niet gaan. De Koning mag wel in de regering blijven, maar krijgt in de plannen van de PvdA-commissie geen rol meer bij de formatie, en is niet langer voorzitter van de Raad van State.

Doel
Grote vraag is nu in hoeverre Geert Wilders zijn steun verleent aan de plannen van de PvdA, niet bepaald zijn favoriete partij in het parlement. Vindt hij de plannen niet ver genoeg gaan, en steunt hij ze daarom niet? Of ziet hij ze als een stap op weg naar zijn doel: een Koningsloze regering.

Met het afschaffen van de rol van de Koning bij de formatie zal hij het waarschijnlijk wel eens zijn. Wilders liet zich vorig jaar in het debat over de regeringsverklaring ontvallen dat hij er spijt van heeft dat hij eerder geen steun gaf aan plannen van GroenLinks en D66 om het initiatief in de formatie naar de Tweede Kamer toe te trekken. Met de steun van de PVV en de PvdA is daar een normale Kamermeerderheid voor te vinden en die is voor dit plan voldoende. Dit betekent dat bij de volgende formatie niet de koningin, maar de Kamer zelf een (in)formateur zal aanwijzen.

Hoe hij denkt over het voorstel om de Koning uit de Raad van State te zetten, zal morgen duidelijk moeten worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden