Steunfonds voor vader van Rochelle

Emeritus-hoogleraar ontwikkelingspsychologie Dolph Kohnstamm heeft een steunfonds opgericht voor Martin Huisman, de vader van Rowena en Rochelle Rikkers. Dat fonds moet hem in staat stellen juridische bijstand te bekostigen....

Het 4-jarige meisje verblijft sinds een week in een psychiatrisch ziekenhuis. Zij zou getraumatiseerd zijn door de gewelddadige dood van haar zus Rowena, beter bekend als het meisje van Nulde. Huisman vindt dat zij bij hem of bij haar opa en oma moet wonen.

Kohnstamm acht het gewenst dat de advocaat van de vader, Carlo Liefting uit Amstelveen, advies kan inroepen van gespecialiseerde juristen. Daarvoor is het fonds beschikbaar gesteld. Een comité van drie toezichthouders beslist over besteding van het geld. Peter Hoefnagels, oud-hoogleraar familie- en gezinsrecht aan de Erasmus Universiteit, is een van hen.

Om juridisch sterker te staan, wil Huisman nog deze week bewerkstelligen dat hij samen met zijn ex-vrouw Wanda het gezag over zijn dochter krijgt. Huisman had woensdag beroep aangetekend tegen de beslissing van Jeugdzorg Dordrecht om Rochelle in een psychiatrisch ziekenhuis te plaatsen. De rechter liet hem echter weten dat hij geen zelfstandig verzoek kan indienen omdat hij het gezag niet heeft. Rikkers heeft Huisman laten weten geen bezwaar te hebben tegen gedeeld gezag.

Wanda Rikkers zit sinds december samen met haar vriend vast op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Rowena. Het meisje werd vandaag een jaar geleden om het leven gebracht. Lichaamsdelen van haar werden verspreid over Nederland teruggevonden. Jeugdzorg, die sedert een halfjaar de voogdij heeft over Rochelle, is bij de besluitvorming over de kleuter uitgegaan van een rapportage van klinisch psycholoog prof. dr. Wim Wolters. Die constateerde in februari dat het kind een ernstig trauma heeft. Zijn bevindingen en zijn onderzoeksmethode werden door andere deskundigen echter bekritiseerd.

Jeugdzorg zegt dat twee deskundigen zich hebben gebogen over de vraag of Rochelle ambulant kon worden behandeld. In dat geval zou ze bij haar opa en oma blijven wonen. De deskundigen zouden negatief hebben geoordeeld. Volgens advocaat Liefting is niet duidelijk wie de deskundigen zijn. Zij hebben Rochelle niet zelf gesproken, zegt hij, en baseren zich louter op rapporten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden