Nieuws

Steunbetuiging aan Peter R. de Vries: vierduizend witte rozen op de Dam

Als steunbetuiging aan Peter R. de Vries, die dinsdagavond werd neergeschoten, zijn vrijdag vierduizend witte rozen neergelegd bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam.

Witte rozen bij het Nationaal Monument op de Dam als steunbetuiging voor Peter R. de Vries.  Beeld ANP
Witte rozen bij het Nationaal Monument op de Dam als steunbetuiging voor Peter R. de Vries.Beeld ANP

Uit een verklaring blijkt dat de actie is opgezet door een groep bezorgde en betrokken burgers die zich zorgen maken over ‘de structurele naïeve opstelling vanuit de overheid tegenover de zware criminaliteit’. Ze zien een verband tussen de aanslag en De Vries’ rol als vertrouwenspersoon van Nabil B., kroongetuige in het proces over liquidaties door de groep rond Ridouan T.

Wat de bloemenleggers betreft worden betrokkenen niet voldoende beschermd door de overheid. Eerder werden de broer en de advocaat van de kroongetuige, Reduan B. en Derk Wiersum, ook vermoord. Bij de rozen hangt een bord waar, naast een foto van De Vries, ook hun foto’s op staan afgebeeld.

De actie heeft de steun van een familielid van B., dat anoniem wil blijven, heeft diegene zelf gemeld aan persbureau ANP. ‘Juist deze lieve man, die zo onbaatzuchtig voor mij als familielid opkwam richting een onverantwoordelijke en naïeve overheid, is nu ook slachtoffer geworden’, aldus de verklaring van het familielid. ‘Het is tijd voor reflectie bij justitie en de overheid. Reflectie op hun miskenning van Peter als vertrouwenspersoon, hun structurele miskenning voor de gevaren van deze criminele groepering en miskenning van hun verantwoordelijkheden als zijnde overheid.’

Bloemen en kaartjes

Ook op de plek waar de misdaadjournalist werd neergeschoten, kort nadat hij de studio van RTL Boulevard had verlaten na een optreden in dat programma, legden mensen al snel bloemen en kaartjes neer als steunbetuiging.

De familie van De Vries liet donderdag in een verklaring aan RTL Boulevard weten dat zijn toestand ongewijzigd is. ‘Er zal tijd overheen gaan voordat er meer duidelijkheid komt.’ Kort na de aanslag zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema dat De Vries ‘vecht voor zijn leven’.

Op vrijdag worden twee verdachten van de aanslag voorgeleid. Het gaat om de 21-jarige Delano G. uit Rotterdam, die als tiener al een fors strafblad opbouwde met twee diefstallen en vijf woninginbraken. De politie ziet hem als mogelijke schutter. De tweede verdachte is de 35-jarige Kamil E., een Pool die in Maurik woont en die vorige week donderdag nog werd gearresteerd en weer vrijgelaten nadat hij in Tiel zou hebben gedreigd met een vuurwapen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden