Steun voor WAO-plan allochtonen

Minister De Geus van Sociale Zaken is positief over het voorstel van het CDA om allochtonen door twee artsen te laten keuren voordat wordt besloten dat zij arbeidsongeschikt zijn....

De CDA-bewindsman wil eerst het experiment met de tweede keuring van jonge vrouwen afwachten, voordat hij de keuringen voor andere groepen wil uitbreiden. De Geus vindt het voorstel niet stigmatiserend en discriminerend. 'Dat is onzin. Het is net zo stigmatiserend om grote groepen in de WAO te laten belanden', aldus De Geus.

VVD en LPF reageren eveneens instemmend op het voorstel van CDA-Kamerlid Verburg. VVD-specialist Aptroot denkt dat de keuring door twee of drie artsen de druk op artsen kan verlagen. 'Sommige mensen zijn erop uit om afgekeurd te worden en zetten de arts onder onredelijk druk dit te laten geschieden. Als niet één, maar twee of drie artsen de keuring uitvoeren, zal de druk minder zijn', aldus Aptroot.

PvdA, D66, GroenLinks en de vakbonden FNV en CNV keuren het plan af. Volgens PvdA-Kamerlid Bussemaker riekt het naar discriminatie. Het experiment met het dubbel keuren van jonge vrouwen is volgens haar bedoeld om er meer inzicht in te krijgen waarom zij vaker in de WAO belanden. 'Het CDA-plan lijkt vooral bedoeld om strenger te keuren.'

D66-fractieleider Dittrich vindt het een 'rare gang van zaken' als het aantal keuringen afhankelijk wordt gemaakt van de vraag waar iemand vandaan komt. 'Wij willen een strengere keuring voor iedereen.' GroenLinks noemt het plan 'de zoveelste aanval van het CDA op een sociaal en solidair beleid'.

Het CNV waarschuwt voor het stigmatiseren van allochtonen. Er moet eerst gekeken worden waarom allochtonen oververtegenwoordigd zijn in de WAO. 'Dat kan ook aan de aard van het werk liggen'. De FNV staat niet afwijzend tegenover een dubbele keuring, maar vindt dat er maatwerk moet komen voor alle oververtegenwoordigde groepen.

Het Landelijk Bureau Racismebestrijding erkent dat allochtonen met vage klachten arbeidsongeschikt worden bevonden. 'Maar dat is slechts één kant van het verhaal', zegt juridisch medewerker Dick Houtzager. 'Er is te weinig aandacht voor conflicten op de werkvloer, waarvan vaak discriminatie de oorzaak is'. Het instituut voor multiculturele ontwikkeling Forum is niet tegen een tweede controle, 'mits duidelijk is hoe en waarom die extra keuring gebeurt'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden