Steun voor stervenden

Psychiater Elisabeth K-Ross hielp duizenden bij het aanvaarden van de dood, vooral via haar boeken...

'Sterven kan de mooiste ervaring van je leven zijn.

Het hangt er helemaal vanaf hoe je hebt geleefd.' Dit soort uitspraken typeert de dinsdag in haar huis in Arizona overleden Amerikaanse psychiater Elisabeth K-Ross.

Zij geldt als de pionier op het het gebied van stervensbegeleiding en rouwverwerking, vooral dankzij haar boek Lessen voor levenden, gesprekken met stervenden (1969). Hierin ontvouwt ze haar theorie dat stervenden vijf fases doormaken: ontkenning, woede, marchanderen, depressie en aanvaarding. Daarna schreef ze nog twaalf boeken, onder meer over hoe om te gaan met de dood van je kind.

K-Ross ging na haar studie in haar geboortestad Z naar New York, waar ze geschokt was over de kille manier waarop terminale patien werden behandeld. Kort hierop ging ze zelf met stervenden werken aan het University of Colorado Medical Center in Denver. Ze brak door toen ze een hoogleraar verving. Ze koos het onpopulaire onderwerp sterven en liet een 16-jarig leukemiepati over haar ervaringen vertellen. Stervenden zelf aan het woord laten bleef de basis van haar werk. K-Ross pleitte ervoor om op een menselijke manier om te gaan met stervenden en maakte duidelijk dat het niet eng hoeft te zijn iemand te zien doodgaan. Time noemde haar in 1999 een van de honderd belangrijkste denkers van de eeuw.

Kritiek kreeg ze eind jaren zeventig, toen ze zich inliet met dubieuze spiritualisten, die contact zeiden te hebben met geesten.

In de jaren negentig kreeg ze beroertes, die haar afhankelijk maakten. In haar laatste maanden had ze veel aan de beweging die ze had gesticht, aldus haar zoon. Uit de hele wereld kwam post van mensen die, na het verlies van een dierbare, uit haar werk kracht putten 'om door te gaan', zei hij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden