Steun voor Samsom op Ledenraad PvdA

De Ledenraad van de PvdA heeft zich zondag achter partijleider Diederik Samsom geschaard. Een motie die Samsom en zijn Tweede Kamerfractie oproept het asielbeleid humaner te maken, kreeg steun van een grote meerderheid van de aanwezige leden. De motie was door Samsom aanbevolen.

Diederik Samsom.Beeld anp

De ledenraad vroeg niet om de omstreden strafbaarstelling van illegaliteit - opgenomen in het regeerakkoord met de VVD - van tafel te halen. Het congres van de PvdA vroeg dat 2 weken geleden wel. Samsom zei toen dat hij aan die oproep onmogelijk kon voldoen.

Op de ledenraad in Utrecht bood Samsom excuses aan voor de manier waarop dat congres was verlopen en hij was omgegaan met de oproep van de overgrote meerderheid van het congres in Leeuwarden. Ook partijleider Hans Spekman stelde dat de afronding van het congres onbevredigend was.

De PvdA-leider zei zondag dat het hele pakket afspraken met de VVD over het vreemdelingenbeleid een verbetering is ten opzichte van het beleid van de afgelopen 15 jaar. Dat is volgens hem sluipenderwijs, stukje voor stukje, steeds harder en strenger geworden en meer gericht op uitzetting.

Kritische vragen
Samsom kreeg kritische vragen, onder meer van oud-minister Ella Vogelaar. Zij waarschuwde ervoor dat mensen die illegaal in Nederland verblijven zich nog meer opgejaagd gaan voelen en zei niet te begrijpen waarom Samsom volgens haar zo 'halsstarrig' vasthoudt aan de symboolwetgeving van de strafbaarstelling van illegaliteit.

'Mij ontgaat de noodzaak van deze maatregel ook', reageerde Samsom op een andere vraag uit de zaal. Volgens Samsom moet je in een regeerakkoord nou eenmaal compromissen sluiten. 'De VVD zag het kinderpardon echt niet zitten, zij vonden het een verschrikkelijke maatregel, maar hebben het wel uitgevoerd. Van beide kanten maak je compromissen.' Voor heronderhandelen over het regeerakkoord voelt Samsom niet. In theorie kan alles volgens hem, maar het risico dat het totale pakket er dan slechter op wordt is hem te groot.

De afspraken met de VVD leiden er volgens Samsom toe dat het asielbeleid humaner en rechtvaardiger wordt. Zo wordt de vreemdelingendetentie verzacht en wordt het 'buitenschuldcriterium' uitgebreid. Dat geldt voor asielzoekers die op zich wel terug zouden willen naar hun land van herkomst, maar dat niet kunnen omdat het land ze bijvoorbeeld niet terug wil nemen.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden