Steun voor Hirsi Ali in Europees Parlement

Een groep europarlementariërs wil dat de Europese Unie de kosten van de bewaking van Ayaan Hirsi Ali overneemt, nu Nederland weigert te betalen voor haar bescherming in het buitenland....

Het pleidooi is een initiatief van vier europarlementariërs, onder wie de Franse socialist Benoît Hamon. Zij hopen een meerderheid van de parlementariërs achter zich te krijgen en dan aan te kloppen bij de Europese Commissie en de EU-landen.

Het voormalige VVD-Kamerlid Hirsi Ali, die met de in 2004 vermoorde cineast Theo van Gogh de film Submission maakte, werd in Nederland permanent beveiligd. In 2006 verliet zij de Tweede Kamer en ging zij werken voor een denktank in Washington.

Tot nog toe hebben 82 afgevaardigden de verklaring ondertekend, onder wie Kathalijne Buitenweg en Joost Lagendijk van GroenLinks. Volgens Buitenweg is de oproep vooral bedoeld als een hartekreet. ‘Het is opvallend dat het juist buitenlandse parlementsleden zijn die dit initiatief nemen. In het buitenland is men verbijsterd over de halsstarrige opstelling van het kabinet’.

Jan Marinus Wiersma, die voor de PvdA in het Europees Parlement zit, vindt de hele actie maar ‘onzin’. ‘De Europese Unie is daar niet voor. De EU heeft er de mensen niet voor en het geld niet. Bovendien is het helemaal de taak niet van de EU zich met dergelijke zaken bezig te houden. Dit is nu typisch iets voor de lidstaten zelf. Er is in Nederlandse parlement uitgebreid over gediscussieerd en daarmee is de zaak afgedaan.’

Ook Jules Maaten van de VVD is tegen. Hij spreekt van een goedkope publiciteitsstunt van de europarlementariërs, die Hirsi Ali hebben uitgenodigd komende week een bezoek aan het Europees Parlement te brengen.

Buitenweg erkent dat het moeilijk zal zijn EU-geld los te krijgen voor de bewaking van Hirsi Ali. ‘Maar waar een wil is, is een weg. Toen Spanje na de aanslagen in Madrid een fonds voor terreurslachtoffers voorstelde, was daar ook geen geld voor. Maar uiteindelijk hebben de EU-landen daar toch voor gestemd.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden