nieuwsracisme

Steun van politici en uit voetbalwereld na stilleggen FC Den Bosch - Excelsior om racistische spreekkoren

De wedstrijd FC Den Bosch - Excelsior is zondag korte tijd stilgelegd, nadat Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira door aanhangers van de thuisclub vanaf de tribune racistisch was bejegend. Verschillende politici hebben het racisme veroordeeld.

Redactie
Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira in duel met Declan Lambert van FC Den Bosch. Beeld BSR Agency
Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira in duel met Declan Lambert van FC Den Bosch.Beeld BSR Agency

Er klonken vanaf de tribunes sinterklaasliedjes en oerwoudgeluiden als de speler aan de bal was. De hevig geëmotioneerde Mendes Moreira moest door medespelers tot rust worden gebracht toen hij de spreekkoren opmerkte. Scheidsrechter Laurens Gerrets besloot daarop het duel uit de Eerste Divisie te staken. Het stilleggen van de wedstrijd is een uitzonderlijke actie: sporthistoricus Jurryt van de Vooren laat tegenover de NOS weten dat hij zich niet kan herinneren dat dit eerder is gebeurd in het Nederlandse betaald voetbal.

Politici veroordelen de racistische bejegeningen aan het adres van Mendes Moreira. ‘Dit soort racisme is een schande voor het voetbal en moet hard worden aangepakt’, schrijft PvdA-leider Lodewijk Asscher op Twitter. ‘Racisme is een kwaad dat alleen kan voortwoekeren als niemand er wat van zegt’, aldus ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers, die iedereen oproept ‘ook buiten het stadion’ altijd op te staan tegen racisme en antisemitisme. Volgens SP-leider Lilian Marijnissen past bij racisme ‘maar één antwoord: optreden. Hulde aan deze dappere scheidsrechter.’

‘Ik ben boos en teleurgesteld dat dit anno 2019 nog gebeurt’, zei Mendes Moreira na afloop tegen Fox Sports. ‘Als ze een keer ‘kut-Rotterdammer’ roepen, dat kan ik accepteren, maar vanaf de eerste minuut was het ‘k-neger, k-zwarte, k-katoenplukker. Dat ze vandaag hebben geprotesteerd omdat ze voor Zwarte Piet zijn, dat mag. Maar het is wel heel toevallig dat ze het steeds weer riepen als ik aan de bal was.’

‘Ik hoorde vanuit het Excelsior-kamp dat de nummer achttien emotioneel was, vanwege de dingen die naar hem geroepen werden’, lichtte scheidsrechter Gerrits toe bij FOX Sports. ‘Ik heb daarop besloten de wedstrijd stil te leggen. Na overleg in de catacomben zijn we toch weer begonnen. Ik heb de keuze bij Excelsior gelegd. Zij wilden verder. Ik hoop dat het nu stopt’, aldus Gerrets. De stand was 1-1. Kort voor rust zette Mendes Moreira de Rotterdammers op voorsprong. Het werd uiteindelijk 3-3.

Memphis Depay heeft zich op Twitter uitgesproken tegen de gebeurtenis. ‘Ik ben het zat steeds maar weer deze beelden te moeten zien, wanneer houdt dit op?’, twitterde de Oranje-international. Mendes Moreira is blij met de tweet: ‘Het voelt als steun. Hij heeft ook een groot bereik’, aldus de Excelsior-speler bij FOX Sports.

‘Kraaiengeluiden’

FC Den Bosch laat zondagavond weten toch te gaan onderzoeken wat een deel van de fans heeft geroepen en gezongen richting Mendes Moreira. Eerder op de middag ontkende de club dat er sprake was van racistische spreekkoren.

In een reactie op de eigen website liet Den Bosch 's middags weten dat het de club spijt dat Mendes Moreira zich ‘persoonlijk onheus bejegend voelde’. Het zou gaan om ‘kraaiengeluiden’, die dateren uit de tijd dat Hans Kraay jr. voor de club speelde. ‘Iedere buitenspeler van de tegenstander die aan de kant van De Vliert-tribune aan de bal is, wordt met regelmaat ‘getrakteerd’ op zo’n ‘kraaienconcert’’, aldus de Bossche club.

‘Hoewel een voetbalstadion, waar deze dan ook staat, altijd een afspiegeling is van een samenleving, betreuren wij het dat een maatschappelijke discussie, die inmiddels een nadrukkelijk politiek tintje heeft, wordt gelinkt aan FC Den Bosch.’

Later liet Den Bosch via Twitter toch weten de geluiden te gaan onderzoeken. ‘De uitspraken van Excelsior-speler Moreira zijn voor FC Den Bosch aanleiding nader onderzoek te plegen om te achterhalen wat er exact is geroepen vanaf de tribune. FC Den Bosch benadrukt nogmaals dat zij zich distantieert van discriminatie en racisme’, luidt de boodschap.

FC Den Bosch is eerder in het nieuws geweest wegens racistisch gedrag van een klein deel van de fans. In 2013 gingen de beelden van AZ-aanvaller Jozy Altidore, die in De Vliert tijdens een bekerwedstrijd begeleid werd door oerwoudgeluiden, de wereld over. De Amerikaanse international reageerde rustig. ‘Deze mensen hebben een probleem en hebben daarbij hulp nodig. Ik zal voor ze bidden’, zei Altidore destijds.

Den Bosch

In Den Bosch werd zondagmiddag tijdens de plaatselijke intocht van Sinterklaas geprotesteerd zowel voor als tegen Zwarte Piet. Daarbij werden twee rookbommen afgestoken vanuit het vak waar de pro-Zwarte Pieten-demonstranten stonden. Volgens Omroep Brabant is tijdens de demonstraties één persoon aangehouden voor het gooien van een steen naar een politiebus.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden