'Steun Poetin! Hij is een echte man'

Na het Russische massaprotest tegen de stembusfraude, is het nu de aanhang van premier Poetin die zich roert. 'Harde macht is nodig.'

MOSKOU - 'Nou, dat was een leuke demonstratie, maar wat nu?' De dj van radiostation Zilveren Regen stelt 's ochtends vroeg de enige vraag die nu in Moskou lijkt te tellen. Zijn antwoord: het nieuwe plaatje van Madonna opzetten.

Twee uur later, in de banja (sauna) van Planeta Fitness, gelegen aan de Straat van de Waarheid. Vroeger zat Pravda hier in de straat, het communistische dagblad, nu de gelikte opvolgers van de staatstelevisie, de staatskrant Rossiiskaja Gazeta en Izvestia. In de banja zitten twee dertigers te zweten, de dikste van de twee is thuisgebleven zaterdag, de dunne was wel bij de demonstratie. 'Natuurlijk was ik er', zegt hij. 'Er moet toch eens beweging in komen!'

Meteen daarna: 'De enige vraag is wat er nu moet gebeuren.' Is het alweer over of komt er een vervolg? Geen van beiden twijfelt eraan dat de verkiezingen 'op het absurde af' vervalst zijn, 'zoals altijd'. Maar wat te doen?

Zinloos gewauwel

Onder een klamme deken van zinloos gewauwel pogen de lakeien van de macht elke gedachte aan heuse verandering in de kiem te smoren. Procureur Tsjaika komt met de visie dat de demonstraties 'de maatschappelijke gezindheid van onze medeburgers tonen en hun belangstelling voor de situatie van het land'. Reden voor een hertelling van de stemmen of nieuwe verkiezingen ziet hij niet. Poetins woordvoerder meent dat onderzoek naar fraude 'niets' zal veranderen.

Intussen staan op het Bolotnajaplein, waar zaterdag de demonstratie werd gehouden, zestig bussen klaar met jongeren van Nasji en andere pro-Poetin jeugdbewegingen. Vandaag is de Dag van de Grondwet - een goede aanleiding om de glorie van de leider te bezingen. Het zijn weinig spontane bijeenkomsten, maar de plaatjes op televisie zijn prachtig.

Geluidsinstallatie

Een uur later staan er op de Manezj niet meer dan vijfduizend man, vijf keer minder dan de officiële politieschatting. Wat wel goed werkt, is de geluidsinstallatie. 'Wie zijn er tegen Poetin?', schalt het over het plein. 'Oligarchen, de media, Gorbatsjov, die ons land nog een keer de vernieling in wil helpen, en belastingontduikers. Maar Poetin betekent een sterk Rusland!'

Verenigd Rusland voorman Andrej Isajev probeert het publiek mee te krijgen: 'Poetin! Volk! Grondwet!' Bij elk woord floepen alle schijnwerpers aan. Maar het publiek, op een paar jongeren bij het podium na, staat er als verdwaasd naar te kijken en geeft geen krimp. Veel scholieren zijn dan al ontsnapt naar de winkels van de Tverskajastraat.

De oudere vakbondsleden lijken niet helemaal te begrijpen in welke Sovjetfilm ze figureren. De aanpalende wintermarkt lonkt.

Het zijn ook verwarrende tijden als Izvestia de krant opent met een zucht van verlichting: 'Organisatoren demonstratie oppositie lassen pauze in'. En als zelfs de orthodoxe kerk, een morele steunpilaar voor Poetin, openlijk mort over de gang van zaken bij de Doemaverkiezingen. 'Het ontwaken van maatschappelijk bewustzijn raakt ook de geestelijkheid', zegt kapelaan Sjapnin.

Grote kanonnen

Misschien daarom rollen de sprekers op de pro-Poetinmanifestatie de grote kanonnen uit. Ambassadeur bij de NAVO Rogozin schreeuwt dat de Amerikanen 'ons gebombardeerd hebben in Irak'. Leidsvrouw Aljona Arsjinova van de Verenigd Rusland jongeren steunt Poetin want 'hij is onze nationale leider en - meisjes opgelet - hij is een echte man!'

Na iets meer dan een half uur is het afgelopen. De slogan 'de verkiezingen waren schoon, want wij steunen Poetin' galmt nog na. Met zulke teksten roep je pas een revolutie op, zelfs als niemand die wil. Voorzitter Zorkin van het Hooggerechtshof ziet al een aanloop tot 'bloedige excessen'. Harde macht is nodig, zegt hij, om dat te voorkomen.

Binnen een etmaal melden zich via Facebook duizenden mensen aan voor de volgende massademonstratie in Moskou, op 24 december.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden