Steun ouders voorkomt seks-excessen

Jongeren die steun, aandacht en hulp krijgen van hun ouders vrijen vaker veilig. Ze hebben minder snel tegen hun zin seks en ze zullen anderen niet snel dwingen tot ongewenste seksuele handelingen....

Van onze verslaggeefster Aimée Kiene

De invloed van de ouders is groot, die van de media kleiner dan altijd wordt aangenomen.

Dit blijkt uit de definitieve resultaten van het onderzoek Seks onder je 25e van de Rutgers Nisso Groep en Soa Aids Nederland, onder bijna vijfduizend jongeren tussen de 12 en 25 jaar.

Jongeren die affectie en hulp krijgen van hun ouders blijken betere keuzes te maken`, zegt onderzoekster Hanneke de Graaf van de Rutgers Nisso Groep. Jongeren spreken met hun ouders vooral over verliefdheid, relaties en anticonceptie. Ze praten minder over wat ze willen op seksueel gebied. School is voor jongens en meisjes de belangrijkste informatiebron.

Jongeren halen ook veel kennis over seks uit tijdschriften en televisieprogramma`s. Jongeren die dat doen, hebben niet meer ervaring met geslachtsgemeenschap. Wel blijkt dat zij vaker masturberen en vaker aan anale seks doen. De Graaf: Dat zijn jongeren die sowieso veel met seks bezig zijn. Misschien gaan ze daarom ook meer op zoek naar seks in de media.`

Mobiele telefoons en internet zijn belangrijk voor flirten en daten. Van de jongens heeft 18 procent en van de meisjes 12 procent van de meisjes heeft wel eens een afspraak gemaakt via internet. Een op de tien jongens had wel eens online seks. Een even grote groep had seks na een ontmoeting via internet. Dat geldt ook voor een op de twintig meisjes. Zorgelijk, aldus De Graaf, omdat jongeren die daten per computer vaker zeggen wel eens gedwongen te zijn tot seks.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden