Steun Nederland stemt Dalai Lama tevreden

De Dalai Lama heeft de Nederlandse regering gevraagd de zaak van zes miljoen Tibetanen te blijven steunen. Hij sprak maandag in Den Haag met premier Kok en leden van de Eerste en Tweede Kamer....

'Ik heb ook nog eens duidelijk gemaakt dat ik niet uit ben op onafhankelijkheid of afscheiding', zei hij na het gesprek met Kok. De Dalai Lama, die in Noord-India leeft, zei te streven naar een 'betekenisvol zelfbestuur' in Tibet. 'Dat is de beste manier om onze rijke culturele erfenis te bewaren.'

De situatie in Tibet verslechtert. Vorig jaar kwam ook een einde aan de informele contacten die de Dalai Lama had met Chinese leiders. Elke bijdrage van Nederland om informele contacten met China te leggen om de dialoog weer op gang te brengen, is welkom, zei hij tijdens een bijeenkomst met Kamerleden.

De 64-jarige Dalai Lama werd eerder op de dag ook ontvangen door minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken en burgemeester Deetman van Den Haag. 's Avonds was hij gastspreker in een forum in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, waar ook kroonprins Willem-Alexander aanwezig was.

De Chinese ambassade in Den Haag liet in een verklaring weten het bezoek van de Tibetaanse geestelijk leider af te keuren. China beschouwt hem als een separatist in ballingschap die uit is op afscheiding van China.

Meer over