Steun bij vervolgkeuze helpt jongeren richting vinden

Van school, en dan nog niet weten wat je wilt. Deze maanden staan weer honderdduizenden gediplomeerden voor de vraag wat ze verder met hun leven moeten.

Daar zit je dan, met je dertien medestudenten voor de open haard. De docent van de week heeft net mét jullie genoten van een overheerlijke dis van een zelfgeslacht en -geprepareerd lam, en nog altijd hangen jullie aan zijn lippen.Maar liefst de hele week, van zondagavond af, heeft hij zijn drukke werkzaamheden uit zijn agenda geroosterd om hier in het Drentse Veenhuizen te zijn.

Pas vrijdagavond vertrekt hij weer en dan heeft hij de leerlingen ondergedompeld in zijn schat aan kennis en ervaring. En zondagavond komt er weer een nieuwe coryfee langs. Een hele week lang: eten, slapen, lesgeven. Intensiever en persoonlijker kan onderwijs niet zijn.

'Onze studenten hebben geen motivatieprobleem', zegt Lodewijk Dekker. 'Ze kunnen veel, maar weten niet welk talent ze eerst of vooral gaan ontplooien.' Daardoor 'kiezen ze vaak de kaasschaaf', zegt Ellen van Campenhout, met Dekker initiatiefnemer van de Burton Academie. 'Eerst een plakje van die ambitie af, dan van die, tot er een inpasbare grijze muis overblijft.' Niet de gelukkigste mensen, die bovendien de wereld niet geven wat ze in huis hebben. 'We willen ze aanmoedigen álles te ontwikkelen, dan komt vanzelf iets bovendrijven', zegt Dekker.

Zoals bij de oude finishing schools maakt etiquette deel uit van het curriculum. Waar leer je nog sabreren (een fles champagne openen met een sabel)? Maar het is ook onderdompelen in kennis. Premier Mark Rutte zelf doceert in het kerst-reces de Burtonians vaderlandse geschiedenis, ex-generaal Hans Couzy heeft het een week lang over macht. Oud-minister Jan Pronk en BN'er Jort Kelder zitten in het lerarencorps.

Vanaf dag één wordt de studenten bijgebracht verantwoordelijkheid te dragen voor hun keuzes: 'In de eerste week bezoeken we een zelfslachtende slager', noemt Dekker het meest sprekende voorbeeld. 'De studenten kunnen dat zelf ook doen. Hoeft niet, maar dan eten ze voortaan wel vegetarisch.'

De Burton Academie duurt 42 weken en begint op 3 oktober. De provincie Drenthe hielp met huisvesting in de vorm van de directeurswoning van de veenkoloniën, ook wel Klein-Soestdijk genoemd. Veertig weken lang komt steeds een andere 'leraar' intern op de academie.

Alles bij elkaar kost het de studenten ruim 26.000 euro, kost en inwoning inbegrepen; aan een beurzenfonds wordt gewerkt. 'Kostendekkend', zegt Van Campenhout. 'We doen dit niet met winstoogmerk.'

Toch: het beeld van een eliteschooltje is nauwelijks te onderdrukken. 'Er is vraag genoeg, dus dat had makkelijk gekund', zegt Van Campenhout. 'Maar we willen de groep bij elkaar die al veel in zijn mars heeft. In theorie kan dat ook de Marokkaanse jongere met een vmbo-diploma zijn', zegt Dekker. 'Al zal die voor oktober het nodige huiswerk meekrijgen. Als hij zich maar thuisvoelt in de gretige sfeer van kennis vergaren.'

Het moet een begrip worden, die Burtonianen. Daarom wordt vooraf zo streng geselecteerd. Naamgever Richard Burton (1821-1890) staat te boek als een 19de-eeuwse Britse ontdekkingsreiziger. Inspiratiebron is hij vanwege zijn multitalent: hij was ook soldaat, schrijver, tekenaar, spion, valkenier, volkenkundige, dichter, linguïst, schermer en diplomaat.

Dekker en Van Campenhout koesteren het ideaal de Nederlandse samenleving te verrijken met wat er nu aan latent talent verborgen blijft. Beiden hebben de nodige ervaring met andere beroepsopleidingen en coachingsbureaus. 'Vaak hoor je: wat zou ik nog schrijven, alles is al eens gezegd', zegt Dekker. 'Ja, zeggen we hier dan: maar jíj hebt het nog niet gedaan.'

'Voor de Burton Academie zitten de jongeren in een patroon waarin ze zich moeten voegen', legt Van Campenhout uit. 'Erna vormen ze zelf dat patroon. Ze stoppen met aanpassen: ze weten nu wie zijn.'

Het lijkt alsof dat almaar moeilijker wordt. Niet alleen na de middelbare school, ook na mbo, hbo, en zelfs universiteit worstelen jongeren met keuzestress. Hiernaast een voorbeeld van nieuwe hulpmiddelen: de Burton Academie in Veenhuizen en NextStep, een computerprogramma in Rotterdam.

Burton Academie

Aantal deelnemers: maximaal 14

Leeftijd doelgroep: 21-27 jaar

Benodigde tijd: 10 maanden

Aantal docenten: 40, steeds een week

Kosten per persoon: € 26.000

Plaats: Veenhuizen (Drenthe)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden