Sterren?

Je kunt vanaf papier koken met Asterix. Een fabelachtige sandwich bouwen met Panoramix. Barbie is, kan niet anders, verzót op bakken en braden; Pooh, Peter Rabbit en Alice kennen hun fornuis, Mickey & Friends laten zich evenmin onbetuigd....

Zelfs aan Blondie, Chic Youngs stripheldin ('America's most enduring housewife' volgens Time), die in de jaren zestig de VARA-gids sierde, is een kookboek gewijd met 277 recepten 'sure to please the Dagwood in every home'. Dagwood Bumstead is haar echtgenoot, die soms horizontaal op de sofa aan overpeinzingen doet die in het teken staan van zijn gezonde eetlust.

Ook echte sterren schrijven kookboeken of helpen ze vullen, waarbij het begrip ster ruimhartig wordt gedefinieerd. Namens Elvis zijn ettelijke receptenbundels te koop, met titels als Are You Hungry Tonight? of Fit for a King. Rock-, pop- en countrysterren hebben hun eigen collecties, van Patti Labelle solo verscheen Recipes to Sing About. Ten behoeve van een goed doel stelde Paul Kent Dorn Dining with the Stars samen, waarin ook filmsterren, modellen, komieken, sportlieden en politici een aandeel hebben.

En zo valt nog wel even door te gaan: Bob Bouma's The Artists' Art of Cooking - Favourite Recipes from Phonogram Artists the World Over (de chocolademousse van Demis Roussos!), Het Sterrenkookboek van Anne Scheepmaker (garnalengehaktbroodje van Tante Leen, sole Veronique van Margaret Thatcher). Wie benieuwd is naar de finesses van Clint Eastwoods Spaghetti Western, moet The Sinatra Celebrity Cookbook raadplegen, met Frank zelf (schoon rood schort voor) op het omslag.

Maar waar houdt het ongeveer op, wie toetst of weegt het sterdom? Op grond waarvan mag je aan zo'n projectje meedoen? Moet er een classificatiesysteem komen (een ster zonder sterren mag niet meedoen)?

De vraag dringt zich op bij het doorbladeren van Smullen met sterren (Tirion; fl 29,90), een bloemlezing uit 'Kookplaat' een 'veelgelezen rubriek' in omroepblad Troskompas.

Cas Spijkers, goed, het wekt allang geen verwondering meer dat hij zich nergens voor geneert. Jos Brink, clown Bassie, alla. Maar wil iemand echt weten dat 'BNN-presentatrice Bridget een drukke agenda heeft en geen tijd om lang in de keuken te staan'? Dat ze in de reformwinkel bouillonpoeder haalt, 'zonder gist, want daar kan ik niet tegen'?

Uit Blondie's Cook Book, in 1996 verschenen bij Gramercy in New York, Sardine and Anchovy Sandwiches.

Nodig: 12 sardientjes (graten verwijderen) en 6 even in melk geweekte ansjovisjes uit blik; 100 gram zachte boter, 1 eetlepel gehakte peterselie, zout en paprikapoeder. Prak het vissenvlees klein, roer de rest erdoor en besmeer er geroosterde boterhammen mee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden