Sterrenthriller

BART KOETSENRUIJTER

De man die ooit zei helemaal niet de behoefte te voelen film naar een hoger plan te tillen, liet bij zijn overlijden in 2008 (op 73-jarige leeftijd) een oeuvre na om je vingers bij af te likken. Films als This Property is Condemned (1966), They Shoot Horses, Don't They (1969), Bobby Deerfield (1977) mogen dan in zijn ogen geen beslissende bijdrage geleverd hebben aan de filmgeschiedenis, meeslepende klassiekers zijn het wel.

Het vanavond uitgezonden The Firm is ook al zo'n ijzersterke genrefilm. Voor zijn verfilming van de gelijknamige roman van John Grisham verzamelde hij - ook een kenmerk van Pollack - een sterrencast die de ruim tweeënhalf uur die de film duurt, voorbij laat vliegen.

Tom Cruise is in zijn element als de net aan Harvard afgestuurde veelbelovende rechtenstudent Mitch, die een aanlokkelijk aanbod krijgt van het advocatenkantoor uit de titel. Al snel blijkt er iets niet helemaal in orde te zijn met de cliëntèle van de firma, en met de firma zelf ook niet. Mitch dreigt te worden meegesleurd in een wereld waarin rechtvaardigheid een uitermate rekbaar begrip is - heerlijk vilein belichaamd door de voor dit soort rollen geknipte rotadvocaat Gene Hackman.

The Firm (Sydney Pollack, 1993)

RTL 7, 21.15-00.25 uur.

Snel verdiend

Voor The Firm kreeg actrice Holly Hunter een Oscarnominatie als beste vrouwelijk bijrol. Van de 153 minuten die The Firm duurt, is ze in nauwelijks 6 minuten te zien. Haar optreden is daarmee waarschijnlijk het kortste ooit waarmee een actrice het tot een Oscarnominatie schopte. Ze won de Oscar trouwens niet.

Van God Los

(Pieter Kuijpers, 2003) De film die ten grondslag heeft gelegen aan de succesvolle tv-serie met dezelfde titel, gemaakt door de regisseur die zo graag de actualiteit in zijn films gebruikt. Pieter Kuijpers, die vlak bij Venlo opgroeide, wist dat zijn debuut moest gaan over de Bende van Venlo, een groep jongeren die in 1993 en 1994 een reeks moorden pleegde in de Limburgse grensstreek. Hij legde de nadruk op de verstikkende vriendschap tussen de jongens en werpt zo op beklemmende wijze een licht op de psyche van criminelen. Opvallend is het spel van Egbert Jan Weeber en Tygo Gernandt, die aan elkaar gewaagd zijn; Weeber als het ontspoorde rijkeluiszoontje, Gernandt als de ontoerekeningsvatbare driftkop. Ook Angela Schijf, als het gangsterliefje, houdt prima stand. IJzersterke film.

Nederland 3, 22.00-23.30 uur.

This Boy's Life

(Michael Caton-Jones, 1993) Zo op het oog is Dwight (Robert De Niro) best een fatsoenlijke vent. Een beetje streng, dat wel, maar voor de opstandige tiener Toby (Leonardo DiCaprio) kan dat misschien geen kwaad. Dus besluit Toby's moeder Caroline (Ellen Barkin) met hem te trouwen. Te laat komt ze erachter dat hij een agressieve, onredelijke alcoholist is, die het als zijn taak beschouwt zijn stiefzoon Toby goedschiks of kwaadschiks op het rechte pad te houden. Aangrijpend relaas over een ongelukkige jeugd en doorbraakfilm van Leonardo DiCaprio, destijds net 18.

RTL 8, 23.00-01.15 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden