Sterrenslag rond minigemeente Haarlemmerliede

Haarlemmerliede wil fuseren met een grotere buurgemeente. Grondgebied op zo'n strategische plek, dat wilden alle omliggende plaatsen wel. Gisteravond laat viel de beslissing.

Fietsers in Haarlemmerliede.Beeld Guus Dubbelman/ de Volkskrant

Er wonen maar weinig Galliërs in Haarlemmerliede en Spaarnwoude. De bescheiden gemeente langs het Noordzeekanaal houdt niet dapper stand, maar kiest er uit eigen beweging voor de belangen van de 5.500 inwoners onder te brengen bij een van de drie veel grotere buurgemeenten. Welke dat moet worden, Haarlemmermeer, Amsterdam of Velsen, daarover werd dinsdag in de gemeenteraadsvergadering tot laat in de avond gedelibereerd. Om de honderd toehoorders en insprekers onder dak te brengen, was de vergadering belegd in partycentrum De Zoete Inval.

'Als we een gemeente in Drenthe waren geweest, waren we zeker zelfstandig gebleven', zegt Ruud van Schie, die namens het CDA in de elfkoppige gemeenteraad zit. 'Maar wij wonen hier tussen de Amsterdamse haven en Schiphol in, en er is ook nog eens grote druk vanuit Haarlem en Amsterdam om woningen te ontwikkelen.'

De gemeente met haar zes dorpen heeft het altijd goed op eigen kracht gered. Zelfs toen er de afgelopen jaren ingewikkelde zorgtaken bijkwamen, lukte het de bodem van de gemeentekas uit zicht te houden zonder de belastingen op te krikken. Maar op het gemeentehuisje in Halfweg groeide bij de 56 ambtenaren toch het gevoel dat ze de macht over het stuur kwijt waren.

Bijvoorbeeld als de wethouder na een avondje op eigen houtje stukken bestuderen over de haven weer eens zijn Amsterdamse collega aan de andere kant van de tafel trof. Zoals altijd vergezeld door tot in de puntjes voorbereide ambtenaren. Of neem recreatiegebied Spaarnwoude, dé trots van de gemeente. Een groen gebied met de omvang van de stad Haarlem dat wordt onderhouden door slechts vier ambtenaren, voor meer is geen geld.

Dus werd in 2012 de zoektocht naar een fusiepartner geopend. 'Horizon en Stip' was de naam die ze in Halfweg voor het project bedachten. Alle vijf omliggende gemeenten lieten hun naam in het balboekje opnemen, want grondgebied vergroten op zo'n strategische plek, dat wilden ze allemaal wel. Haarlem leek een mooie kandidaat, maar werd afgewezen nadat de bruidsschat was geïnspecteerd: te veel schulden. Zaanstad, aan de andere kant van het kanaal, werd vriendelijk geweigerd: niet praktisch die waterscheiding.

Wie van de drie, was de vraag dus. Op 8 juni kregen de kandidaten in De Zoete Inval een laatste kans de burgers van Haarlemmerliede te charmeren. De burgemeester van Velsen serveerde cocktails. Haarlemmermeer, favoriet van de burgers van Haarlemmerliede, hield het rustiger met wat koekjes.

Amsterdam ligt slecht bij de bevolking, omdat de stad in 1997 'hun' dorpje Ruigoord en de omliggende landerijen afpakte. Dus charmeerde burgemeester Eberhard van der Laan ietwat voorzichtig: 'We vinden jullie fantastisch, maar we jagen niet achter jullie aan.' Dat de hoofdstad de fusie graag wilde, bleek wel uit het feit dat naast de burgemeester vier wethouders waren afgereisd.

D66, met drie zetels een grote partij, voelde wel wat voor de diepe zakken van de hoofdstad. En vanuit Amsterdam heb je meer invloed op de ontwikkeling van de haven, redeneerde D66. Net als de VVD. Dit tot onbegrip van het CDA (vier zetels). Die partij ziet Amsterdam met zijn havenplannen nog altijd als grote bedreiging voor het groen in de gemeente. De christen-democraten zijn gecharmeerd van Velsen.

Uiteindelijk liet een grote meerderheid in de raad dinsdag het oordeel van de eigen bevolking de doorslag geven en koos voor de derde kandidaat. In de hoop dat de nieuwe gemeente Haarlemmermeer Spaarnwoude zal heten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden