Nieuws Diervriendelijkheid

Sterrenrestaurants scoren slecht op dierenwelzijn, meeste komen niet verder dan een dikke vijf

Een Michelinster is geen garantie voor een diervriendelijke menukaart, blijkt uit onderzoek van Varkens in Nood. De dierenwelzijnsorganisatie onderzocht de kaarten van honderd Amsterdamse restaurants en publiceert maandag een dierenwelzijnscheck. Restaurants Loetje en La Garage scoren het slechtst (4,2) wegens ontbreken van veganistische opties. Sterrenrestaurant Aan de Poel scoort met een 4,3 niet veel beter.

Luc Kusters van restaurant Bolenius met een makreelgerecht. Veel sterrenrestaurants hebben geen diervriendelijke menukaart, maar Bolenius krijgt van dierenwelzijnsorganisatie Varkens in Nood een zeer dikke voldoende. Beeld Raymond Rutting

Maandag presenteert dierenwelzijnsorganisatie Varkens in Nood de eerste diervriendelijkheids­check voor restaurants. Aan de hand van criteria als huisvesting, transport en vangstmethoden (voor vis) zijn de dierlijke ingrediënten op de menukaarten van honderd Amsterdamse restaurants geanalyseerd op dierenwelzijn. Elk gerecht krijgt een cijfer; opgeteld resulteert dit in een ­totaalscore.

Opvallend is dat sterrenrestaurants het slecht doen in de dierenwelzijnscheck: de meeste komen niet verder dan een dikke vijf, of scoren zelfs een onvoldoende. Het sterrenrestaurant met de beste score (8,2) is Bolenius, dat wordt geprezen om zijn vegetarische en veganistische opties. Restaurant Vermeer (1 ster) haalt een 7,1.

De laagste restaurants op de lijst zijn Loetje en La Garage. De restaurants krijgen een 4,2. Het laagste sterrenrestaurant is Aan de Poel, het tweesterrenrestaurant uit Amstelveen krijgt een 4,3. De opstellers van de lijst schrijven over dit restaurant: ‘Er wordt veelvuldig gebruikgemaakt van eendenlever en kalfsvlees. Ook staan er zeebaars en tonijn op het menu, twee bedreigde vissoorten.’

Persoonlijke ergernis

De lijst met honderd Amsterdamse restaurants moet de komende tijd worden aangevuld met restaurants in heel Nederland, zegt Hans Baaij, directeur en oprichter van Varkens in Nood. De diervriendelijkheidslijst komt deels voort uit persoonlijke ergernis. ‘Ik kom zelf geregeld in restaurants. Dan denk ik vaak: dat kan toch beter.’

Veel gasten weten niet wat voor dierenleed er achter een menukaart kan schuilgaan, zegt Baaij. ‘Wij hopen dat deze lijst consumenten en restaurants ertoe aanzet bewustere keuzes te maken. Wij hopen ook dat mensen met elkaar hierover in discussie gaan.’

Behalve met meer restaurants wordt de lijst in de toekomst ook uitgebreid met meer criteria, zoals de klimaat- en gezondheidseffecten van ingrediënten. De diervriendelijke restaurantwijzer is een vervolg op de SuperWijzer, een boodschappengids voor supermarkten.

Onlangs bleek uit een onderzoek van de Good Fish Foundation dat sterrenrestaurants het ook niet zo nauw nemen met duurzame vis. Negen van de tien zaken met een Michelinster serveren vis die op de rode lijst staat van bedreigde of overbeviste soorten zoals zeebaars, tarbot en paling.

MEER LEZEN

Uit een onderzoek van de Good Fish Foundation bleek dat sterrenrestaurants het niet zo nauw nemen met duurzame vis. Negen van de tien zaken met een Michelinster serveren vis die op de rode lijst staat van bedreigde of overbeviste soorten.

Aanvullingen & verbeteringen

In een eerdere versie van dit artikel stond dat Yamazato een 3,1 kreeg. Dit klopt niet, het restaurant kreeg een 4,9. Ook is maandag het cijfer van restaurant Bolenius verhoogd van een 7,7 naar een 8,2, omdat het ‘diervriendelijke’ eendenlever serveert. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden