Sterren van een gewone school in gewone buurt

Aan de gevel van het Lycée Françoise-Dolto hangen, zoals aan veel middelbare scholen in Parijs, haast altijd spandoeken. ‘Solidair met de illegalen’, staat er dan, of ‘Wij steunen de stakers.’..

Ariejan Korteweg

Sinds afgelopen weekeinde is er een heel andere tekst te lezen: ‘Entre les murs, Cannes 2008, Palme d’Or’. Dit is de school in het twintigste arrondissement van Parijs waar de winnaar van het filmfestival is gedraaid. Een gewone school in een gewone buurt, waar mensen van allerlei komaf wonen.

De 24 leerlingen die aan de film meededen waren dan ook als gewone meisjes en jongens naar Cannes vertrokken. Als sterren kwamen ze terug. Op hoge hakken, in kostuum of prachtjurk, met stropdas, zonnebril en een glimlach van oor tot oor stapten ze uit de bus die hen bij school afleverde. Daar werden ze toegejuicht door honderden klasgenoten.

Zelden kwam een bekroning onverwachter. De film van Laurent Cantet werd pas op het allerlaatste moment met een soort wild card aan het festival toegevoegd. In Cannes waren alleen nog kleine zaaltjes beschikbaar. De Franse media waren er totaal niet op voorbereid dat de Gouden Palm in eigen land zou blijven en reageerden aanvankelijk onbeholpen.

De film werd voor minder dan drie miljoen euro gedraaid. De hoofdrollen worden vertolkt door leerlingen die nog nooit geacteerd hadden, maar een deel van de zomervakantie aan improvisatielessen besteedden. De heroïsche leraar is al evenzeer een debutant; François Bégaudeau is ook de auteur van het gelijknamige boek waarnaar de film gemaakt is, en putte daarvoor uit eigen ervaringen: in het dagelijks leven is hij leraar op een moeilijke school.

Inmiddels zijn de verwachtingen bijgesteld. Entre les murs kan het succes evenaren van Être et avoir in 2000. Die semi-documentaire over een plattelandsschooltje trok twee miljoen bezoekers.

Entre les murs kan ook op een andere manier een rol spelen. Sinds vorig jaar zomer woedt in Frankrijk een schoolstrijd. Minister Darcos van onderwijs wil bezuinigen door de klassen te vergroten en het aantal leraren terug te brengen. Leraren en leerlingen gaan geregeld samen de straat op om daartegen te protesteren. Een met een Gouden Palm bekroonde film die laat zien hoe bevlogen leraren hun leerlingen weten voor te bereiden op de maatschappij, vormt dan een sterk argument. Darcos heeft de film al geprezen als een ‘eerbetoon aan leraren die in moeilijke omstandigheden een maximaal resultaat weten te behalen.’ Tegelijk liet hij weten dat de problemen in het Franse onderwijs niet met extra leerkrachten zijn op te lossen.

Goed mogelijk dat de banieren op de gevel van het Françoise-Dolto eerstdaags weer verwisseld worden.

Ariejan Korteweg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden