Sterren betalen 25 duizend dollar voor diner met Hillary en Bill

Vakantie vieren is voor de Clintons het organiseren van diners om geld in te zamelen. De First Couple bracht dit weekeinde hun schaarse vrije dagen door met het spekken van de campagnekas van Hillary Clinton voor haar race om een Senaatszetel....

Van onze correspondent Bert Lanting

De First Lady en haar echtgenoot schuimden dit weekeinde de goudkust bij New York af, de Hamptons op Long Island waar alleen de meest gefortuneerde Amerikanen zich een huis kunnen veroorloven. De filmregisseur Steven Spielberg had zijn huis aan de Clintons uitgeleend als uitvalsbasis voor hun bedeltocht op Long Island. Het hoogtepunt was een diner in het huis van de Democratische fundraiser Craig Harkoff.

De genodigden - onder wie de acteur Robert de Niro en de zanger Billy Joel - moesten daar 25 duizend dollar per persoon neertellen voor de eer om met de president en de First Lady te dineren. Als extraatje kregen ze een privé-optreden van Jon Bon Jovi.

Hillary Clinton had er toen al een lunch opzitten bij mode-ontwerpster Vera Wang, waar de prijs vijfduizend dollar per persoon bedroeg. De dag ervoor was ingeruimd voor het bewerken van de minder gefortuneerde geldschieters. Een lunch met zo'n driehonderd bewonderaars (duizend dollar) en later een 'avond onder de sterren' op het vliegveld van East Hampton (250 dollar). Die laatste bijeenkomst lokte de nodige kritiek uit, aangezien de Democraten erop hameren dat het vliegveld moet worden gesloten.

In Democratische kringen is men opgetogen over het gemak waarmee de First Lady aan geld weet te komen voor haar campagne, hoewel ze zich officieel nog niet heeft aangemeld voor de race in New York. Maar Hillary's geldinzamelingspartijtjes bezorgen de beheerders van de campagnekas van vice-president Al Gore slapeloze nachten. Zij zijn bang dat de First Lady hem het gras voor de voeten wegmaait bij zijn pogingen in New York geld in te zamelen voor de race om het Witte Huis. Een bijkomend probleem voor Gore is dat zijn rivaal voor de Democratische nominatie, Bill Bradley, uit New York komt.

Maar volgens Gore's campagneleider Tony Coelho zal de vice-president uiteindelijk alleen maar voordeel hebben van Hillary Clintons campagne, ook als de opbrengsten voor zijn campagnekas tegenvallen. 'Als de Republikeinen haar te grazen proberen te nemen, graag zelfs! Dat is de manier om de Democraten te mobiliseren', zei Coelho.

Vooralsnog loopt Hillary Clinton in de opiniepeilingen iets achter op haar Republikeinse rivaal, de New-Yorkse burgemeester Rudy Giuliani. Maar haar achterstand is iets kleiner geworden na het geruchtmakende interview met het maandblad Talk, waarin ze voor het eerst op de Lewinsky-affaire en de seksuele escapades van haar man inging.

Ook Giuliani heeft geen moeite om aan geld te komen. Veel Republikeinen hebben zo'n afkeer van de Clintons dat zij alles op alles zullen zetten om te voorkomen dat Hillary Clinton in de Senaat komt. Tekenend is dat de Republikeinse gouverneur Pataki, bepaald geen vriend van Giuliani, zich nu met de New Yorkse burgemeester heeft verzoend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden