Sternsdorff schreef alles, van misdaadverslagen tot smartlappen

Hans Sternsdorff was misdaadverslaggever, correspondent en recensent. Onder het synoniem Hans Ruf jr. schreef hij meer dan honderd liedjes.

Hans Sternsdorff Beeld
Hans SternsdorffBeeld

Hij kwam na de oorlog in dienst bij Het Parool, enkel en alleen omdat hij een typemachine had. Hij mocht die slechts gebruiken om de kopij van anderen over te tikken. Omdat hij journalistieke ambities had, stapte Hans Sternsdorff al een half jaar later over naar de Volkskrant waar hij de allereerste misdaadverslaggever zou worden.

Samen met Gerard van het Reve ging hij naar de persconferenties van de politie. Zo vertelde hij: 'Van het Reve stelde na een moord altijd detaillistische, op bloed beluste vragen, zoals: 'Hoeveel centimeter diep ging het mes in het lijf?'

Als de politie niet te veel kwijt wilde, probeerden ze soms met glazen op de deuren de rechercheurs af te luisteren. Terwijl Van het Reve romans ging schrijven, maakte Sternsdorff liedjes. Een voorbeeld is Oh Johnny, waarmee Tante Leen in 1956 nationaal bekend werd.

In 1965 stapte hij over van de Volkskrant naar Het Vrije Volk in Arnhem omdat hij buiten de Randstad wilde wonen. Die krant zou in 1971 opgaan in De Nieuwe Krant, de eerste rooms-rode krant van Nederland. Sternsdorff interviewde alle kunstenaars uit Arnhem en omstreken en deed later de grote interviews met beroemdheden voor De Gelderlander. Na zijn pensioen recenseerde hij buitenlandse literatuur.

Sternsdorff overleed 21 juni in zijn woonplaats Arnhem, drie jaar na zijn echtgenote Riek ter Maten. 'Hans Sternsdorff was een aimabel, charmant, intelligent, origineel en humoristisch persoon', zegt journalist Hélène van Beek, die samen met hem de historie beschreef van De Nieuwe Krant voor vakblad De Journalist en nauw bevriend met hem bleef.

Sternsdorff werd geboren in Amsterdam. Zijn biologische vader verdween al snel uit zijn leven. Zijn moeder trouwde daarna met de Duitse cellist Hans Ruf sr. die onder meer met het orkest van Richard Strauss speelde.

Meer dan honderd liedjes

Dat hij in 1946 door de Volkskrant werd aangenomen, was opvallend omdat Sternsdorff niet katholiek was. 'Toenmalig hoofdredacteur Joop Lücker ergerde zich nogal eens aan de artikelen van Sternsdorff, die de katholieke terminologie en rituelen niet kende', vertelt Van Beek. Niettemin kreeg hij begin jaren vijftig het correspondentschap in Londen.

Intussen schreef hij onder het pseudoniem Hans Ruf jr. (een eerbetoon aan zijn stiefvader) meer dan honderd liedjes. Dat deed hij meestal in samenwerking met de componist en accordeonist Jaap Valkhoff, die vooral bekend is van het nummer Hand in Hand Kameraden. Een van zijn eerste nummers was Thea, een liefdeslied voor een meisje waar hij helemaal gek op was. Het liedje uit 1946 werd uitgevoerd en op plaat gezet door het dansorkest The Ramblers. Er volgden vele smartlappen en schlagers voor onder meer het Cocktail Trio, Sylvain Poons, Johnny Hoes, Eddy Christiani, Toby Rix en Max van Praag. Oh Johnny werd zijn grootste succes. 'Hans verdiende er tot aan zijn dood via auteursrechten flink aan. Hij kocht er ooit onder meer een vakantiehuisje van in Westerbork: 'De Pennevrucht'. Volgens Hans mochten Tante Leen en Johnny Jordaan elkaar overigens helemaal niet', aldus Van Beek.

Nadat Jaap Valkhoff naar de VS was vertrokken, stopte Sternsdorff met het maken van liedjes. Voor De Gelderlander bleef hij schrijven. 'Prachtige grote persoonlijke interviews voor de weekendbijlage en necrologieën. Hij moest om dat laatste altijd zelf vaak lachen. 'Ik ben met pensioen, maar er ligt van alles klaar voor bekenden die overlijden', zei hij dan.'

Op zijn oude dag maakte hij nog graag minischilderijtjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden