Sterk

Aan goede bedoelingen ontbrak het niet bij Mirjam Sterk. De oud-politica voor het CDA voelt zich betrokken bij schendingen van mensenrechten; nu ging ze daar voor de EO wat aan doen, met Jij bent Sterk.


In de eerste van zes afleveringen ging het om de Russische jongen Artyom Savyolov. Hij was een van de demonstranten in mei 2012 na het onrustige verloop van de herverkiezing van Poetin. Zonder duidelijke reden werd Artyom gearresteerd, nu zit hij al meer dan een jaar onschuldig in voorarrest. Er dreigt een gevangenisstraf van 10 tot 12 jaar.


Na een intro dat even deed huiveren als Alberto Stegeman op SBS 6, trok Sterk, hoofdpersoon in deze saga, naar Rusland. Ze sprak er de advocaat van Artyom, zijn vader en (inmiddels overleden) moeder en zijn broer. Zo ontstond een beeld van een lieve jongen die stottert en dus nooit de leuzen geroepen kan hebben waarvan hij wordt beschuldigd.


Sterk sprak met een vrouw van Amnesty International en met Jet Bussemaker, die beloofde dat ze de zaak op de diplomatieke agenda zou zetten. Sterk was blij: 'Dit politieke lijntje ga ik in Nederland verder uitzetten.'


Vertegenwoordigers van de Russische overheid kwamen niet aan het woord, al was het maar om zich in onmogelijke bochten te wringen. Misschien was het dat wel waardoor Jij bent Sterk weliswaar oprechte, maar al met al weinig spannende televisie werd. Je kon het onmogelijk oneens zijn met de aanklacht noch je ergeren aan verdedigers van het kwaad.


De kijker werd verwezen naar de website Jijbentsterk.nu. Met een enkele klik was een petitie getekend. Daar leek het allemaal om te doen.


Dat schoot niet erg op: na een half uur waren er 200 handtekeningen bijgekomen, meldde Sterk. Het werden er snel meer, maar als resultaat van een televisieactie is het mager.


Onderzoekender en daardoor minstens zo indringend, was het eerste deel van Stephen Fry's documentaire Out There, over de positie van homoseksuelen over de wereld. Vorige week in DWDD wist niemand of en wanneer de Nederlandse omroep hem zou uitzenden. De BBC-productie staat op Youtube, maar wie hecht aan ondertiteling, kon woensdag (en volgende week) terecht op Canvas.


Fry, zelf homoseksueel, bezocht slachtoffers van homohaat in verscheidene landen. Dat was al schrijnend genoeg, van de Iraanse jongen Farshad die zijn vriend moest ontvluchten uit vrees voor ophanging, tot het Oegandese lesbische meisje dat op haar 14de 'corrigerend verkracht' was, bedoeld om haar te 'genezen'. Ze raakte zwanger, werd geaborteerd en kreeg hiv en aids. 'Ik had van heel veel dingen geen benul, maar ik wist dat je jezelf van kant kon maken.'


Wat Out There spannend maakte, waren de confrontaties die Fry aanging met opponenten. Die lijden aan een merkwaardige anale fixatie en blinde angst dat homo's hun geaardheid willen opdringen. Het leidde tot even vermakelijke als ridicule aanvaringen, zoals met pastor Male op de radio. De pastor vond: 'Een penis die een anus penetreert, dat is niet de bedoeling.'


Fry: 'U bent bezeten van anussen! Ik hou van mannen, niet van anussen. Het gaat om liefde.'


De pastor: 'U gebruikt uw penis niet zoals het hoort.'


'U gaat niet over mijn penis!'


Buiten kwam de ontlading. Fry: 'Males standpunten maken het vooruitzicht van executies ineens reëel.'


De kracht van Fry: hij bleef steeds waardig, was oprecht gefascineerd door de blinde homohaat, maar verloor nooit zijn scherpte. Sterk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden