NIEUWSCBS-CIJFERS

Sterkste krimp Nederlandse economie sinds 2009

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal met het snelste tempo gekrompen sinds het dieptepunt van de financiële crisis in 2009. En dat terwijl er alleen in de laatste twee weken van maart een lockdown gold. De krimp kwam na 23 opeenvolgende kwartalen van groei.

Met name door de gedwongen sluitingen van de horeca is de Nederlandse economie in het eerste kwartaal hard gekrompen.Beeld ANP

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte vrijdag de cijfers bekend over de maand maart en het eerste kwartaal. Met name door de gedwongen sluitingen van restaurants en andere horecagelegenheden in maart was het bruto binnenlands product (bbp) 1,7 procent kleiner vergeleken met het laatste kwartaal van 2019.

Op jaarbasis kromp de Nederlandse economie met 0,5 procent. Een plotselinge afname in bestedingen door huishoudens was volgens de hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen de hoofdoorzaak van de krimp. In maart daalde de consumptie met 6,7 procent vergeleken met een jaar eerder. Dat is de grootste afname sinds de Tweede Wereldoorlog. Met name de uitgaven aan horeca, recreatie en cultuur gingen hard omlaag. Aan voedingsmiddelen werd juist meer uitgegeven.

‘In maart kreeg de economie door het virus een frontale botsing’, vat hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS de situatie samen. De enige keer dat de economie in een kwartaal harder achteruitging, was in de eerste drie maanden van 2009, toen sprake was van 3,6 procent krimp. Dat was destijds de grootste kwartaalkrimp ooit gemeten door het CBS, die in de jaren negentig begon met de groeistatistieken begon. Maar niemand twijfelt eraan dat in dit kwartaal dat record zal worden gebruiken. Ook de export daalde in maart met 4 procent ten opzichte van maart 2019.Vooral de export naar Duitsland en Groot-Brittannië daalde. In Duitsland kromp de economie in het eerste kwartaal nog sterker met 2,2 procent.

Het volume van de goederenexport was maart 4 procent kleiner dan in maart 2019. Vooral de export naar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk lag fors lager dan een jaar eerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden