Sterke toename vrouwenhandel in Groningen

GRONINGEN (ANP) - Vrouwenhandel in de provincie Groningen is sterk toegenomen. Het gaat daarbij vooral om uit Oost-Europese landen afkomstige jonge vrouwen die in Groningen als raamprostituee moeten werken.

De Groningse politie wil deze ontwikkeling in 2009 een halt toeroepen, onder meer met een landelijk experiment om de handel bij de bron in landen als Bulgarije aan te pakken, zo maakte maandag korpschef Oscar Dros van de regiopolitie Groningen bekend bij de presentatie van de jaarresultaten.

Volgens Dros waren er in 2008 in Groningen 125 indicaties van mensenhandel. Al deze zaken werden onderzocht en leidden tot negen aanhoudingen. Voor 2009 voorziet de Groningse politie een verdere toename. 'Deze vrouwenhandel, een moderne vorm van slavernij, is onacceptabel. Het is mensonterend zoals de prostituees, die hier onder valse voorwendsels naar toe worden gehaald, moeten werken'', aldus de korpschef.

Groningen krijgt in 2009 een landelijk experiment om in samenwerking met politiekorpsen in Oost-Europa de vrouwenhandel bij de bron aan te pakken. Met de politie in Friesland gaan Groningse agenten naar Bulgarije om daar in een zo vroeg mogelijk stadium de vrouwenhandel aan te pakken. Vrouwenhandel komt volgens de Groningse politiechef weliswaar voor in geheel Oost-Europa, maar in Groningen en Leeuwarden blijken vooral meisjes te werken afkomstig uit Bulgarije. Vandaar dat samenwerking is gezocht met de politie in Bulgarije.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden