Sterke Texelaar is het schaap dat Rusland zoekt

Wat? Texelaars
Waar naartoe? Wit-Rusland

Texelse schapen op het eiland Beeld ANP

Nederland schapenland? Laat ik nu het idee hebben dat schapen in deze tijd nauwelijks iets opleveren?

Nou, dat valt mee. Er is in de schapenteelt nog geld te verdienen. In Nederland lopen ongeveer één miljoen schapen rond. Het overgrote deel wordt gehouden voor de productie van slachtlammeren. Daarvan worden er jaarlijks vele tienduizenden geëxporteerd, vooral naar de omliggende landen. Die leveren 100- tot 120 euro op voor een ram en 80- tot 100 voor een ooi. Maar er is ook een kleine sector die zich bezighoudt met het fokken van schapen. Daarvan is de export heel erg beperkt. Enkele honderden per jaar, zeg maar. Die leveren 200 euro per stuk op, hoewel voor een zeer uniek stamboekexemplaar prijzen tussen de 500 en 1.000 euro kunnen worden gevraagd.

Wat is er precies naar Wit-Rusland gegaan?

Fokschapen. Vorige maand zijn tweehonderd stamboek-Texelaars naar Wit-Rusland gegaan. Dat is een oer-Hollands ras. Daar komen er deze maand nog eens vierhonderd bij. Het is voor de schapenfokkerij een reuze-order. Meestal zijn de orders niet groter dan tien tot twintig stuks, bijvoorbeeld naar Ierland of Groot-Brittannië.

De order is geregeld door de Nederlandse Schapen en Geitenfokkers Organisatie (NSFO). Die is er maanden mee bezig geweest. Vorig jaar werd al een delegatie uit Wit-Rusland ontvangen.

Is het zo moeilijk?

De NSFO was twee jaar geleden nog bezig met een grote order uit Rusland. Maar toen werd MH17 uit de lucht geschoten en kwam de boycot. Weliswaar vallen fokschapen daar niet onder, maar de financiering kwam niet meer rond. Nu is dat wel gelukt met Wit-Rusland. Daar is een nieuwe boerderij die met de fokkerij wil beginnen.

'Ze zochten gewoon goede dieren met een sterke bouw. Ooilammeren moesten minimaal 35 kilo wegen en ramlammeren 40. Ze controleerden de bek van elk schaap', zegt directeur Reinhard Everts van de NSFO.

Er waren veel vergunningen voor nodig: import- en export-, en veterinair. Daarnaast moet er ook een vervoersvergunning worden geregeld want de schapen moeten de ruimte hebben. Ze zijn drie dagen onderweg.

Wat hebben ze opgebracht?

Dat wil de NSFO niet zeggen. Maar meer dan gemiddeld. Ze zijn afkomstig van acht verschillende fokkerijen. Het moet het begin zijn van meerdere orders naar dat land.

Mooie opsteker dus?

Zeker in deze tijd. Nu de melkproductie vrij is, moeten schapen concurreren met koeien voor ruimte in de Nederlandse weide.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden