Sterke staaltjes intermenselijke non-communicatie en gekte

THEATER Hij moppert en zeurt en zanikt en schreeuwt en preekt de hele dag door, de architect. Een verschrikkelijke oude vent is het....

Karin Veraart

Heel soms, heel eventjes, voel je een sprankje mededogen met dit sujet, op het moment dat hij met z’n stijf geworden vingers zijn broek niet snel genoeg openkrijgt en zichzelf bevuilt, bijvoorbeeld. Maar voor het overige heeft hij ook vooral veel van die andere onuitstaanbare kankeraar uit de toneelliteratuur, Thomas Bernhards wereldverbeteraar.

Theatermaker Jakop Ahlbom (hij studeerde af aan de Mime Opleiding Amsterdam) werkt in De Architect voor het eerst met tekst, het resultaat van een samenwerking met toneelschrijfster Marijke Schermer. Zij staat garant voor sterke staaltjes intermenselijke non-communicatie, gortdroge, droefgeestige en pijnlijk herkenbare dialogen, waar Ahlbom de personages voorziet van een surrealistische context. Dansjes, een lied, mensen die in keukenkastjes verdwijnen en door de tv tevoorschijn komen, niets is te gek. Hoe vreemd kan een mensenleven lopen. En hoe gewoon.

Het werkt. Ook niet in de laatste plaats door de sterke performance van Aat Ceelen als de architect en Leny Breederveld als zijn vrouw Rosa. Zij is de kern van de voorstelling, om haar draait het feitelijk, in haar verenigen zich pijn, spijt, maar ook zeer zeker: overlevingsdrang en kracht.

Ze heeft zich aangepast en opgeofferd, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Als een jong stel het belendend appartement betrekt, komt Rosa weer tot leven en krijgen we in mogelijke werelden. Breederveld gaat ons voor langs melancholie, verrukkelijke verbeelding en euvele moed: weg van de architect.

Karin Veraart

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden