Sterftecijfers dalen, vooral bij ouderen. Lichte toename gemelde besmettingen

Tweede week op rij ondersterfte

Voor de tweede week op rij zijn er minder mensen gestorven dan het CBS zou hebben verwacht als er geen pandemie was geweest. In totaal stierven tussen 1 en 7 maart zo’n 3.100 Nederlanders, 250 minder dan gebruikelijk in deze tijd van het jaar. Na een sterftegolf volgt vaak een periode van ondersterfte.

Vooral de sterfte onder mensen van 80 jaar of ouder neemt snel af. De afgelopen week stierven zo’n 1.700 80-plussers, in januari nog ruim 2.200 per week. Ook daalt de sterfte van mensen die zorg ontvangen in het kader van de Wet langdurige zorg (Wlz), zoals bijvoorbeeld verpleeghuisbewoners en mensen in instellingen voor gehandicaptenzorg. In deze groepen stierven vorige week 1.123 mensen, ruim 150 minder dan verwacht, en ruim bijna 500 minder dan in de week rond Kerst, tijdens het hoogtepunt van de tweede golf.

Gunstige trend verpleeghuizen

Niet alleen de sterfte neemt af in verpleeghuizen, ook het aantal positieve testen daalt. De afgelopen week zijn onder verpleeghuisbewoners gemiddeld 33 besmettingen per dag gemeld, rond Kerst was dit nog ruim tien keer zoveel. In de afgelopen 28 dagen kampten 306 verpleeghuizen met een recente uitbraak, op het hoogtepunt van de tweede golf waren dit er 855.

Veel bewoners van verpleeghuizen zijn inmiddels gevaccineerd tegen het coronavirus. Op 18 januari begon daar de vaccinatiecampagne, begin april volgt een inhaalronde voor ouderen die toen geen prik konden krijgen.

Meer besmettingen gemeld, meer mensen getest

De afgelopen week zijn door het RIVM 33.252 besmettingen gemeld, ruim 5 procent meer dan de zeven dagen hiervoor. Vorige week nam het aantal gemelde besmettingen nauwelijks toe, maar toen waren de cijfers op donderdag beduidend lager dan op woensdag en vrijdag, mogelijk is een aantal uitslagen later verwerkt. Een deel van de toename wordt veroorzaakt doordat meer mensen zich laten testen. Op dinsdag gingen ruim 67 duizend Nederlanders naar de teststraat, het hoogste aantal sinds de dagen vlak voor Kerst.

De afgelopen week zijn per 100 duizend inwoners 191 besmettingen gemeld, risiconiveau Ernstig volgens de Routekaart Coronamaatregelen. De besmettingscijfers bewegen zich al bijna twee maanden op dit niveau. Qua ziekenhuisopnamen is het risiconiveau Zeer ernstig, met 220 opnamen per dag. Om te dalen naar het niveau Ernstig moet dit naar minder dan 80 nieuwe patiënten per dag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden