NieuwsSterftecijfers

Sterftecijfer ligt in Italië hoger dan in China, Nederland vlak achter Spanje en Frankrijk

Het sterftecijfer als gevolg van de coronavirusuitbraak ligt in Italië inmiddels op een hoger niveau dan in China. De Italiaanse streek Lombardije betreurt relatief gezien meer doden dan de zwaarst getroffen Chinese regio, Hubei. Dit blijkt uit een analyse van de Volkskrant op basis van cijfers van de Johns Hopkins University.

Serena Frijters en  Xander van Uffelen
Doodskisten worden vanuit het ziekenhuis in Venetië op een boot geladen. Vanwege het virus gaan veel begrafenissen in Italië niet door. Beeld Getty Images
Doodskisten worden vanuit het ziekenhuis in Venetië op een boot geladen. Vanwege het virus gaan veel begrafenissen in Italië niet door.Beeld Getty Images

Tot nog toe zijn 1.441 Italianen aan het coronavirus overleden; dat zijn 24 inwoners op de 1 miljoen. In Nederland steeg het aantal overleden patiënten zaterdag van 10 naar 12, maar ligt het sterftecijfer veel lager: 0,7 per 1 miljoen inwoners. Ook in Spanje en Frankrijk ligt het sterftecijfer hoger dan in Nederland.

Bij het vergelijken van regio’s geven sterftecijfers een beter beeld van de ernst van de virusuitbraak dan het tot nog toe vooral gebruikte aantal besmettingen. Besmettingen geven een goede indicatie van de verspreiding van het virus, maar voor een vergelijking tussen landen worden ze allengs minder geschikt. ‘Nu het RIVM heeft laten weten niet meer iedereen te testen, zijn de statistieken van besmettingen steeds minder relevant voor de modellen’, zegt statisticus Casper Albers van de Rijksuniversiteit Groningen.

Dit betekent ook dat de cijfers over gevallen van besmetting per land in feite meer zeggen over hoeveel er in een land getest wordt, dan over hoeveel mensen er werkelijk besmet zijn. Een betere maatstaf voor de ernst van de virusuitbraak per land is daarom het aantal aan covid-19 overledenen. ‘Vergelijken op basis van aantallen doden zegt nog wel iets, omdat die data goed worden bijgehouden. Daarbij moeten we er rekening mee houden dat aantallen als 10 te laag zijn om goede voorspellingen mee te kunnen doen’, zegt Albers.

Italië staat ruim bovenaan in een lijst van landen met veel bevestigde corona-besmettingen. In de Chinese provincie Hubei lag het sterftecijfer met 52 per 1 miljoen inwoners veel hoger dan in heel China; in Lombardije waren het er 96 per 1 miljoen.

Op 14 maart 18:30 geüpdatet met nieuwe cijfers van vrijdag en zaterdag.

Meer over het coronavirus

Krijgen we het Italiaanse coronascenario? Pas op voor dubieuze grafieken, waarschuwt hoogleraar statistiek
U heeft ze ongetwijfeld gezien: de grafieken waar de curve van het Nederlandse coronaverloop op de Italiaanse curve gelegd wordt. Die curve spiegelt een doemscenario voor: het aantal besmettingen blijft stijgen en steeds sneller bovendien. Maar hoe waarschijnlijk is dit scenario? Hoogleraar statistiek Casper Albers legt uit.

Waarom u, ook met klachten, waarschijnlijk niet meer wordt getest op het virus
De tijd van indammen is voorbij. Ook met uitgebreid testen zijn niet alle coronapatiënten meer individueel op te sporen, zo werd donderdag duidelijk. Wat betekent dat voor een ongeruste patiënt die zich met koorts bij de huisarts meldt? ‘We gaan nu een soort oorlogssituatie in, uitgebreid testen is volstrekt onmogelijk.’

Zeep, mondkapjes en vieze deurklinken: alle corona-adviezen op een rij.

In dit dossier leest u alles wat u moet weten over het coronavirus. De laatste ontwikkelingen worden bijgehouden in ons liveblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden