Nieuws

Sterfte in verpleeghuizen en andere instellingen bijna verdubbeld

De sterfte in verpleeghuizen en andere institutionele huishoudens is bijna verdubbeld, zo constateert het CBS donderdagochtend.

Serena Frijters en Xander van Uffelen
Het Rotterdamse verpleeghuis De Leeuwenhoek. Bijna de helft van de bewoners van een afdeling voor dementerende ouderen is de afgelopen drie weken overleden, vermoedelijk allemaal aan corona. Beeld ANP
Het Rotterdamse verpleeghuis De Leeuwenhoek. Bijna de helft van de bewoners van een afdeling voor dementerende ouderen is de afgelopen drie weken overleden, vermoedelijk allemaal aan corona.Beeld ANP

Sinds de coronacrisis neemt de sterfte sterk toe in instituten zoals verpleeghuizen, ggz-instellingen en gevangenissen. Aangezien de sterfte vooral onder 80-plussers veel hoger ligt, lijkt de grootste stijging in verpleeghuizen plaats te vinden. Waar in een normale week zo’n 800 mensen sterven in een dergelijke instelling, lag de sterfte in de eerste week van april op bijna 1.500 personen.

De stijging van de de sterfte is daarmee ook hoger dan in gewone huishoudens. Door het coronavirus komt de sterfte in particuliere huishoudens 1,5 keer hoger uit, blijkt uit cijfers van het CBS. In institutionele huishoudens steeg de sterfte met zo’n 80 procent.

In Noord-Brabant en Limburg is deze sterfte nog verder opgelopen, blijkt uit cijfers van het CBS. In Noord-Brabant overleden er 324 bewoners van instellingen, bijna 3 keer zoveel als normaal, in Limburg was dit 2,5 keer zoveel.

Woensdag al meldde de vereniging van verpleeghuizen, Verenso, dat er zeker 629 personen zijn overleden in verpleeghuizen door het coronavirus. De nieuwe cijfers van het CBS geven aan dat de sterfte al hoger ligt. Ook in de laatste weken van maart lag de sterfte in verpleeghuizen namelijk al aanzienlijk hoger.

De sterfte aldaar vormt een groot deel van de totale coronasterfte. Naar schatting 35 tot 40 procent van alle geregistreerde doden verbleven in verpleeghuizen. In andere landen ligt dit percentage nog wat hoger, blijkt uit onderzoek van de London School of Economics.

Ook zijn veel bewoners in verpleeghuizen besmet met het coronavirus. Volgens cijfers van Verenso zijn er 5.500 besmettingen geconstateerd in hun onderzoek bij de helft van de verpleeghuizen. Het werkelijk aantal besmettingen in verpleeghuizen zal dus ruim boven de 10 duizend uitkomen.

Lees ook

Haagse zorgverleners sluiten zich op met hun zieke cliënten, want ‘hoe moet het anders met ze aflopen?’
Als er corona uitbreekt in een Haagse zorgwoning voor verstandelijk gehandicapten, twijfelen de medewerkers geen moment. Ze gaan niet meer weg, ook niet als ze zelf koorts krijgen. ‘Ik hou van ze, echt van allemaal.’

Zorgmedewerkers in verpleeghuizen zijn bang: ‘En ik dan, moet ik niet worden getest?’
Zorgwerknemers vrezen dat zij zelf de grootste verspreiders van corona in de verpleeghuizen zijn. ‘Ik heb haar zonder beschermende kleding naar haar kamer teruggebracht. Wat kon ik anders?’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden