INFOGRAPHICS

Sterfte iets afgenomen vorige week, maar nog steeds hoog

Dagelijks verschijnen er cijfers over het coronavirus. De belangrijkste kunt u hier vinden, met een uitleg over wat deze gegevens zeggen over de ernst van de uitbraak.

Semina Ajrovic en Melle Meijer
null Beeld

Sterfte iets afgenomen in vorige week, maar nog steeds hoog

De sterfte in Nederland blijft hoger dan normaal gesproken in deze tijd van het jaar, maar is over de afgelopen week wel iets lager. De ontwikkeling in sterfgevallen volgt hiermee enigszins het patroon van de dalende besmettingen en afnemende ziekenhuisopnamen van de afgelopen weken. In de week van 11 tot en met 17 januari overleden er naar schatting 3.850 personen in Nederland, zo’n 500 meer dan verwacht voor deze periode van het jaar. Dit blijkt uit voorlopige sterftecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het RIVM meldt over dezelfde periode 485 sterfgevallen waarbij het virus met een test is vastgesteld. Gedurende de tweede coronagolf overleden er naar schatting 9.000 personen meer dan gebruikelijk. De sterfte onder 65- tot 80-jarigen lag 19 procent hoger dan het gemiddelde over de afgelopen vijf jaar. Onder personen jonger dan 65 was dit 5 procent.

Daling aantal besmettingen in Duitsland

Bondskanselier Angela Merkel heeft donderdag gezegd dat de harde maatregelen hun vruchten beginnen af te werpen. Sinds afgelopen weekeinde daalt het aantal besmettingen in Duitsland. Ze benadrukte dat er nog geen reden is voor opluchting: het aantal dagelijkse sterfgevallen in Duitsland was nog nooit zo hoog. In het land zijn tot nog toe minder besmettingen met de nieuwe, besmettelijker coronavarianten vastgesteld dan in Nederland. Dat was voor de regering reden om voorlopig af te zien van maatregelen als een landelijke avondklok. In de zwaar getroffen deelstaten Saksen, Beieren en Baden-Württemberg geldt wel een avondklok. Vanaf komend weekeinde is het verplicht een medisch mondkapje te dragen in winkels en het openbaar vervoer. Wie een zelfgemaakt exemplaar draagt, kan een boete krijgen. De scholen en kinderdagverblijven tot ten minste 14 februari gesloten, een week langer dan in Nederland.

Vaccinatiebereidheid fors gestegen

De bereidheid van Nederlanders om zich te laten vaccineren tegen corona is de afgelopen maand gestegen tot 80 procent, blijkt uit een steekproef onder 1.500 Nederlanders door het Institute for Advanced Studies van de Universiteit van Amsterdam en Ipsos. Begin december lag de bereidheid op 69 procent. Het grotere vertrouwen is ontstaan doordat burgers zich steeds minder zorgen maken over de veiligheid van het vaccin. Ook is er vertrouwen dat het vaccin een goede bescherming biedt tegen het virus.

Lees verder

Meer weten over corona in andere landen? Hier vindt u de belangrijkste grafieken en kaarten.

Wilt u meer weten over corona in Nederland? Hier zetten we de belangrijkste grafieken en kaarten op een rij.

Cijfers over vaccins in Nederland en de rest van de wereld vindt u hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden