'Sterfhuis voor niet-terminale patiënt'

Bestaande centra willen dementerende en psychiatrische patiënten niet bijstaan...

Van onze verslaggever Peter de Graaf

AMSTERDAM De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) vindt dat er ook hospices moeten komen waar dementerenden, chronisch psychiatrische patiënten en mensen die hun leven voltooid achten, waardig kunnen sterven. In zulke sterfhuizen kunnen deze mensen die een doodswens hebben maar niet terminaal zijn, worden begeleid als ze zelf verzamelde dodelijke middelen willen innemen.

De NVVE wil volgend jaar een haalbaarheidsonderzoek doen naar hospicevoorzieningen voor personen die niet terminaal zijn. Uit een enquête onder bestaande hospices blijkt dat driekwart het niet mogelijk acht dat ze in de toekomst dementerenden, chronisch psychiatrische patiënten of mensen die hun leven wel geleefd hebben, zullen opnemen. Het NVVE-onderzoek wordt vandaag gepresenteerd.

‘Deze groepen staan nu in de kou als ze willen sterven’, zegt NVVE-directeur Petra de Jong. ‘Artsen wagen zich er niet aan en hospices dus ook niet.’ Ze worden gedwongen hun eigen weg te kiezen en in eenzaamheid of onder akelige omstandigheden te sterven.

Volgens de NVVE is er grote behoefte aan een hospice ‘waar alle keuzen aan het einde van het leven tot de mogelijkheden behoren’. Daarbij gaat het niet alleen om euthanasie, maar ook om andere manieren van ‘waardig sterven’, zoals palliatieve sedatie.

Nu nemen hospices alleen heel zieke mensen op, die al in de stervensfase zitten en nog maar korte tijd – hoogstens enkele maanden – hebben te leven. De NVVE vindt het hoog tijd dat er ook voorzieningen worden getroffen voor mensen buiten de gebruikelijke stervensfase. Ze komen niet in aanmerking voor opname in een hospice, maar hebben er wel zelf voor gekozen op korte termijn een einde aan hun leven te maken.

De NVVE, die onlangs opzien baarde met een website met informatie over zelfdoding, beseft dat ook dit plan omstreden is. ‘Ik verwacht er veel rumoer over’, erkent NVVE-directeur De Jong.

Uit het NVVE-onderzoek is gebleken dat 80 procent van de hospices euthanasie en hulp bij zelfdoding door een arts binnen de kaders van de wet toestaat. In een kwart (26 procent) van de sterfhuizen wordt zelfs toegestaan dat de patiënt in de stervensfase zelf verzamelde dodelijke middelen inneemt. Palliatieve sedatie is in alle hospices mogelijk en 98 procent zegt dat het mogelijk is dat de patiënt in het huis bewust stopt met eten en drinken.

De onderzoekers hebben van mei tot december 204 hospices in Nederland benaderd. Daarvan hebben 185 meegewerkt aan het onderzoek. In totaal hebben deze sterfhuizen 965 bedden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden