Ster Clinton stijgt nu Monica-gate onbewijsbaar lijkt

In het juridisch en politiek offensief om zijn presidentschap overeind te houden heeft president Clinton vrijdag de overhand gekregen. Uit nieuwe opiniepeilingen van CBS, NBC en CNN blijkt de waardering voor het werk en het beleid van Clinton groter dan ooit....

OSCAR GARSCHAGEN

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

Tegelijk met die peilingen werd bekend dat forensisch onderzoek van de FBI heeft uitgewezen dat op jurken van Monica Lewinsky geen DNA-sporen van de president voorkomen. Volgens de advocaat van Lewinsky, William Ginsburg, heeft de FBI vorig week een huiszoeking bij zijn cliënte uitgevoerd en onder andere een jurk in beslag genomen om te onderzoeken of daar spermavlekken op zaten.

Onderhandelingen tussen Ginsburg en openbaar aanklager Starr over de eventuele getuigenis van Lewinsky, die heeft beweerd een anderhalf jaar durende seksuele relatie met de president te hebben gehad, hebben ook vrijdag geen resultaat opgeleverd. De reden daarvan is dat Lewinsky niet bereid is veel te vertellen over die relatie, in ieder geval niet zoveel als in gesprekken met haar 'vriendin' Linda Tripp, die deze gesprekken met een bandrecorder opnam.

Tripp publiceerde vrijdag een verklaring waarin zij zegt telefoongesprekken tussen Clinton en Monica te hebben afgeluisterd. Zij zei verder geen politieke agenda te hebben en alleen maar uit te zijn op de waarheid. Tripp zei zich te willen verdedigen tegen 'de smerige aanvallen op haar persoon en haar motieven door het Witte Huis'.

Tot grote opluchting van Clinton heeft een rechter in Arkansas bepaald dat alle getuigenverklaringen, bandopnames en ander bewijsmateriaal in de Lewinsky-zaak geen rol mogen spelen in het civiele proces dat Paula Jones tegen de president heeft aangespannen.

De advocaten van Jones hadden gehoopt met al dat materiaal te kunnen aantonen dat er in het geval van Clinton sprake is van 'een patroon van seksuele misdragingen'. Maar volgens rechter Susan Wright raakt de Lewinsky-zaak (aanzetten tot meineed) niet de kern van de klacht van Paula Jones. Zij bepaalde dat het het proces van Jones versus Clinton moet doorgaan en zal beginnen op 27 mei.

Voor Clinton was dit goed nieuws. Profiterend van de enthousiaste ontvangst van zijn State of the Union houdt Clinton de ene na de andere toespraak over zijn begrotingsplannen. 'Zonder die hele affaire was er nooit zoveel aandacht geweest voor mijn plannen en waren al die toespraken nooit rechtstreeks uitgezonden', moet de president tegen zijn woordvoerder McCurry hebben gezegd.

In die toespreken tot de verzamelde burgemeesters van grote steden, die bijeen zijn in Washington, tot aanhangers in het midden-westen, tot verzamelde politiecommissarissen en tot een conventie van onderwijzers rept hij met geen woord over Monica-gate. De meeste Amerikanen, die hem hoge waarderingscijfers (73 tot 78 procent) geven, vinden dat uitstekend.

Uit de peilingen blijkt ook dat krantenlezers en tv-kijkers vinden dat de media teveel aandacht aan Monica-gate hebben gegeven. Twee op drie Amerikanen denkt dat het onderzoek van openbaar aanklager Ken Starr nooit had mogen worden uitgebreid naar de relatie van de president met de destijds 21-jarige stagiaire.

Starr wordt er in de peilingen van verdacht een 'partijpolitiek gekleurd' onderzoek uit te voeren. De media zouden die beschuldigingen hebben gebruikt om een sensationele rel te creëren.

De rol van de media is inmiddels onderwerp geworden van debat op de opiniepagina's en mediarubrieken. 'Dit was een van de teleurstellendste hoofstukken in de geschiedenis van de Amerikaanse media', zei Marvin Kalb van het Shorenstein Center on Press and Politics van de Harvard-universiteit.

Hoofdredacteur Walter Isaacson van Time zei bij CNN dat het 'er veel van weg heeft dat de media, de televisie in het bijzonder, hun verstand hebben verloren'. Vooral de 24-uurs nieuwszenders, die meer belang hechten aan snelheid dan aan betrouwbaarheid, moeten het ontgelden. Maar ook het veelvuldig gebruik van anonieme bronnen in de kwaliteitskranten is onderwerp van kritiek.

Zie ook Vervolg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden