Stephanie Louwrier op de Parade: het is hier zo lekker chaotisch

Het rondreizende theaterfestival de Parade staat nog tot en met zondag 5 augustus, in Utrecht. Om dan door te reizen naar Amsterdam, waar het vanaf 10 augustus haar poorten opent. Een aantal gasten doet verslag van de Parade voor de Volkskrant. Vandaag: Stephanie Louwrier.

Redactie
De Parade in Utrecht in 2011. Beeld Pieter Sabel
De Parade in Utrecht in 2011.Beeld Pieter Sabel

Gister was je gast van de Volkskrant op de Parade in Utrecht. Neem ons eens mee naar die avond?
Ik heb de afgelopen dagen veel rondgehangen op de Parade en dus ook veel gezien. Gisteren was dat Het Perron en Wat er gebeurde met... van Theatergroep 42. Ik wist niet zo goed wat te verwachten, maar ik vond het erg goed. Zeker een aanrader. Ze staan in Utrecht helemaal achterin, een beetje in een uithoek, dus zorg dat je ze niet mist.

Vorig jaar stond je voor het eerst zelf met een voorstelling op de Parade. Wat maakt spelen op de Parade zo bijzonder?
Wat ik eigenlijk heel tof vind is dat het allemaal wat chaotisch is. Dat circusgevoel. Iedereen is losser, heeft er veel zin in. En het is niet braaf. Mensen die te laat komen, of die door een voorstelling heen roepen: dat kan gewoon en gebeurt dus ook weleens.

Heb je weleens geblunderd op het podium?
Het fijne is dat ik op de Parade alleen sta, dus ik heb de regie in eigen hand. Zo zat ik vorig jaar midden in mijn voorstelling en liepen er twee meisjes op een bepaald moment weg. Eigenlijk op een heel raar moment. Een moment waarop ik een stukje ga vertellen over de film Legends of the Fall. Dus ik zeg: 'Ik snap wel waarom jullie weglopen, nu komt de heftigste scène.' En nadat dat stukje klaar was: 'Zie je, snap je nu waarom ze wegliepen?' Mensen vinden dat leuk, en denken bovendien dat dat onderdeel van de act is. Overigens: achteraf bleek dat die bewuste meisjes te lang bij een cocktailbar hadden gezeten en weg moesten om te kotsen...

Wat betekent de Parade voor jou?
Eigenlijk best wel veel, want dankzij de Parade zit ik bij een impresariaat, ga ik volgend jaar touren en sta ik er dit jaar weer met een solovoorstelling. Daarnaast is de Parade gewoon heel fijn. Iedereen kent elkaar, en met die grote familie zit je een paar weken in een andere wereld. En als het terrein dicht is en alles gesloten is, ga je met z'n allen naar de Doorzak. Alleen voor medewerkers. Tosti's maken. Hot dogs eten. En veel drinken.

De do's en don'ts op de Parade. Daar weet jij vast iets over te vertellen.
Trek geen hakken aan! En een do: neem jezelf voor dat je sowieso een voorstelling gaat zien.

Nog een gouden tip voor lezers die de Parade deze zomer gaan aandoen?
Neem al je vriendjes en vriendinnetjes mee, en geniet! Kom ook maar naar mijn voorstelling Amazing Grace. Het wordt vet en extreem professioneel. En vergeet dat ritje in de zweefmolen niet. Niet omdat het moet, maar omdat het kan.

Stephanie Louwrier speelt met haar voorstelling Amazing Grace van 1 t/m 5 augustus in Utrecht en van 10 t/m 14 augustus in Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden