Stephan Sanders en Peter van Duyvenvoorde laten zich betoveren tijdens de zondagsmis

Eindelijk Weekend

Het is weekend. Schrijvers, filosofen en vrienden Stephan Sanders (56) en Peter van Duyvenvoorde (29) bezoeken de zondagsmis.

Stephan Sanders en Peter van Duyvenvoorde. Beeld Erik Smits

December, dus dikke kans dat u deze dagen wat nader tot uzelf komt. Denkt u wat vaker aan de dingen die ertoe doen, brengen de lichtjes en de liedjes momenten van contemplatie. Fijn hè?

Tip: dat kan je dus ook elke week hebben.

Elke zondagochtend om precies te zijn, in de Amsterdamse Sint-Nicolaaskerk bijvoorbeeld, waar u dan ook Stephan en Peter zult zien zitten, meestal links van het schip op driekwart, want niet alleen de mis, ook de mens bestaat uit rituelen. Beide heren zijn sinds een jaar katholiek (Peter werd na jarenlang sluimerende belangstelling 'geraakt', Stephan maakte een comeback) en hier, in de kerk, leerden ze elkaar kennen. Er was een gesprek, een gevoel van herkenning en van daaruit ontstond een kameraadschap die sindsdien elke zondag wordt gevoed met de liturgie én een tosti op de Zeedijk, waar de gesprekken dan net als bij gewone mensen uitwaaieren van filosofische kwesties tot roddels en discussies over goed zittende pakken. De kerk als clubhuis? Stephan: 'Ja, we zijn geen protestants leerhuis. Het heeft zeker een sociale functie.'

Peter: 'De kerk is naar boven en naar opzij.'

En tuurlijk moeten ze zich na een avond van laten we zeggen aardse genoegens ook weleens uit bed slépen, maar ze gaan wel, want volgens Peter is geloven als een relatie: 'In het begin ben je verliefd, en na verloop van tijd verdwijnt dat. Dan kun je het uitmaken óf je creëert een opening in jezelf om weer geraakt te worden.'

Stephan: 'Naar de kerk gaan is een oefening. Ik zou het heel lastig vinden om alleen thuis gelovig te zitten wezen.'

Hier, in dit godshuis, valt de betovering hen elke week weer toe. Het kippevel bij het Kyrie eleison, de zondagzon door het glas in lood, de wierook en de kaarsen en de kleding van de kapelaan - de katholieke mis is een gesamtkunstwerk en iedereen mag komen kijken, gratis en voor niks. En: het héle jaar door.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.