'Stemwijzer negeert de crisis'

Het gemeentebestuur van Eindhoven is ongelukkig met de conceptvragen voor de Stemwijzer van Eindhoven. De vragen zijn te optimistisch gesteld en doen volgens de gemeenteraad geen recht aan de economische realiteit, waarin flink moet worden bezuinigd.

UTRECHT - 'De onroerendzaakbelasting (OZB) moet omlaag', 'De toegang tot het zwembad moet goedkoper', en 'Senioren moeten gratis kunnen reizen met het openbaar vervoer'. Veel mensen zullen enthousiast 'mee eens' antwoorden op deze door de organisatie ProDemos gemaakte stellingen.


Maar PvdA-wethouder Staf Depla (Financiën) spreekt van 'te veel gratis bier', 'gemakkelijke oneliners zonder financiële dekking'. De gemeenteraad heeft ProDemos verzocht de stellingen voor de Stemwijzer aan te passen. De gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden op 19 maart.


ProDemos, die zich inzet voor de democratie en de rechtsstaat, maakt de vragen voor de lokale stemwijzers voor zo'n vijftig gemeenten. In februari gaan ze online.


Directeur Kars Veling van ProDemos vindt de kritiek van Eindhoven onterecht. 'De vragen worden gemaakt op basis van de onderwerpen die de lokale fracties zelf aandragen en waarover ze van mening verschillen. Als andere partijen vinden dat sommige standpunten simplistisch zijn, dan is dat een mooi campagne-onderwerp. Dat is een politieke discussie die in Eindhoven moet worden gevoerd.'


Depla geeft toe dat het ook deels de eigen schuld is van de lokale politiek, dat belangrijke afwegingen niet in de stellingen voorkomen. In de meeste verkiezingsprogramma's voor de lokale verkiezingen staan vooral veel wensen, maar ontbreekt daarvoor de financiële dekking. En dat terwijl de financiële vooruitzichten voor de gemeenten niet bepaald rooskleurig zijn.


Dat moet veranderen, zegt Depla. 'Het zijn lastige boodschappen in verkiezingstijd. Maar kiezers zijn niet gek. Wij moeten deze moeilijke onderwerpen aansnijden, anders raken burgers gedesillusioneerd over de democratie.'


Volgens Veling moet de invloed van de stemwijzers ook niet worden overdreven. 'Het doel is mensen aan het denken te zetten over hun keuzes, om ze te helpen om wijzer te stemmen. Het is geen stemadvies.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden