Dagkoersen Uw politieke nieuwsbrief

Stemming over Rutte III slaat om door dividendbelasting

Beeld ANP

Goedemiddag,

Voor het eerst sinds het aantreden van Rutte III is het merendeel van Nederland negatief over dit kabinet. Oorzaak van de stemmingsomslag? Inderdaad, de afschaffing van de dividendbelasting.

Verder: het kabinet heeft een gewaagd motto voor Prinsjesdag en 50Plus-oprichter Jan Nagel vertrekt uit de Eerste Kamer.  

Hier zijn uw politieke Dagkoersen. Ontvangt u deze politieke nieuwsbrief liever rechtstreeks in uw mailbox? Dat regelt u hier

Beeld de Volkskrant

PEILING VAN DE DAG

Kabinet verliest steun door dividendbelasting

Het humeur van de kiezer is er niet beter op geworden nu de afschaffing van de dividendbelasting ook bij de laatste begrotingsonderhandelingen overeind is gebleven. Volgens de jaarlijkse Prinsjesdagpeiling van I&O Research is voor het eerst sinds het aantreden van Rutte III de meerderheid van de kiezers ontevreden over dit kabinet: 40 procent is content, 56 procent niet.

Over de oorzaak van de afgenomen populariteit bestaat bij de onderzoekers van I&O geen twijfel: ‘Als reden noemen ontevreden kiezers spontaan massaal de afschaffing van de dividendbelasting.’ Bijna tweederde van de ondervraagden is tegen de maatregel. 

De regeringspartijen VVD, CDA en D66 staan dan ook op fors verlies in de peiling. Alleen juniorpartner ChristenUnie houdt goed stand. De kans dat Rutte III bij de komende Provinciale Statenverkiezingen in maart een meerderheid haalt, lijkt  klein. 

Ook de Teflonlaag van de minister-president loopt inmiddels schade op. De premier mag zich gelukkig prijzen dat hij persoonlijk drie zeer ongeliefde VVD-ministers heeft geselecteerd,  anders was hij bij I&O zelf de minst populaire bewindspersoon geweest. Nu blijft hij Eric Wiebes, Sander Dekker en Stef Blok nog voor.

Eén lichtpuntje bij de VVD: kroonprins Klaas Dijkhoff blijft veruit de populairste fractievoorzitter in de Tweede Kamer.

Verder valt op dat GroenLinks het bij I&O research aanmerkelijk beter doet dan in de meeste andere peilingen. PvdA en SP weten op links amper te groeien.

Menno Snel ziet het zonnig in. Beeld ANP

MOTTO VAN DE DAG
Van ons allemaal, voor ons allemaal

Het motto van de nieuwe Miljoenennota is 'Van ons allemaal , voor ons allemaal'.  Dat heeft staatssecretaris Menno Snel deze week verklapt bij een bijeenkomst van de Bond voor Belastingbetalers. De D66-bewindspersoon onthulde en passant ook dat 'meer dan 92 procent' van de mensen er in 2019 in koopkracht op vooruit gaat. 

Niet overal zullen de champagnekurken knallen. Veel mensen hebben dat soort hoopvolle voorspellingen al eens eerder gehoord, bijvoorbeeld bij de presentatie van de Miljoenennota van  2017 (motto: 'Nederland staat er een stuk beter voor'). Ook toen was de belofte dat 'alle groepen - mensen met een baan of een uitkering en gepensioneerden - profiteren van de economisch verbeterde situatie'. 

Sinds vandaag weten we wat er in 2017 echt is gebeurd. Het CBS heeft de harde cijfers op een rijtje gezet: gemiddeld blijkt de koopkracht in 2017 met 0,5 procent te zijn gestegen, terwijl op Prinsjesdag  in 2016 1 procent werd voorgespiegeld. Voor bijna de helft van de bevolking kwam de hoopvolle boodschap van toenmalig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem al helemaal niet uit:  46 procent van de mensen verloor koopkracht, een vijfde zelfs 7 procent of meer.  

Van ons allemaal, voor ons allemaal, luidt de belofte voor 2019. Eind 2020 zal het CBS melden wat er van terecht is gekomen.

DEN HAAG - Jan Nagel (50PLUS) schudt Klaas Dijkhoff de hand. Beeld Freek van den Bergh

VERTREK VAN DE DAG
Jan Nagel zegt Eerste Kamer vaarwel

Een comeback valt bij Jan Nagel nooit uit te sluiten, maar de godfather van 50Plus kondigt vandaag dan toch zijn vertrek uit de Eerste Kamer aan. Niet voor het eerst, want Nagel (79) was in het verleden ook al senator voor zijn oude liefde, de PvdA.

Bij 50Plus zullen ze desondanks hun hart vasthouden als Nagel volgend jaar na de Provinciale Statenverkiezingen de deur van de Eerste Kamer achter zich dichttrekt. In het verleden zwaaide Nagel al meerdere keren af als partijvoorzitter, waarna er prompt ruzie en gedoe uitbrak in de ouderengelederen en Nagel weer terug moest keren om orde op zaken te stellen.

Nagel, die naast 50Plus ook betrokken was bij de oprichting van partijen als Leefbaar Nederland, PRDV en OokU, vindt de tijd rijp voor 'meer aandacht voor het Buitenhof'.  Hij gaat werken aan een vervolg op zijn boek Boven het maaiveld uit 2001. Titel van zijn nieuwe memoires: De tafel van Nagel Ariejan Korteweg schreef eerder dit jaar al wat de 50Plus-voorman drijft: 'De grootste en hardnekkigste politiek ondernemer van Nederland zoekt nog steeds erkenning.'

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze nieuwsbrief voortaan per e-mail ontvangen? Regel het hier heel eenvoudig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden