Stemmen

TOEN we pas getrouwd waren vonden we het echt fijn om te stemmen. We voelden ons deftig, omdat we als kleine lieden toch ook een beetje meebeslisten over de toekomst van het land....

SELMA VROOLAND

Het demagogische van die redenering maakt ons juist dwarser. Wie zegt dat je moet stemmen om zo je invloed te laten gelden, gaat ervan uit dat je precies weet waar je voor kiest: dat specifieke verkiezingsbeloften waargemaakt zullen worden en dat politici niet zullen afwijken van de beleidslijnen die zij propageren. Je vraagt een rundvleeskroket, je krijgt een rundvleeskroket. Je vraagt een verse schol, je krijgt een verse schol. De betrouwbaarheid van de politiek wordt ons voorgeschoteld als een solide product met goede garanties, maar nu dat extra benadrukt wordt via een platte cabaretier of innige praatprogramma's, voelen wij ons steeds onwilliger gemanipuleerd, met dezelfde weeïge sensatie die je krijgt als je naar commerciële emotie-tv kijkt. Men gaat er te makkelijk van uit dat je goed van vertrouwen bent, immer bereid om te klappen, mee te leven en makkelijke praatjes voor zoete koek te slikken. Dat geloof in onze naïviteit is zo achterhaald. De politici die hun beste gezicht opzetten om hun medemens van hun wijsheid en betrouwbaarheid te overtuigen komen bij ons steeds hoeriger over.

Wat is er vandaag de dag trouwens zo moeilijk aan regeren? Besluitje hier, bestuurtje daar. Het is ons de gang naar het stemlokaal niet waard, want achteraf voelen we ons niet medeverantwoordelijk, maar lichtelijk stom. Dus daar doen we het niet voor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden