Stemmen tussen paraplu’s bij V & D

Er staat een rij bij de tafel die vandaag tussen de paraplu’s en de hoeden en petten in de V & D in Den Haag is neergezet....

Van onze verslaggeefster Sacha Kester

Om het mensen zo gemakkelijk mogelijk te maken, kon gisteren in sommige gemeenten op de meest uiteenlopende plekken gestemd worden. Met een stempas (in plaats van een oproepkaart) zitten kiezers niet meer vast aan dat ene schoollokaal bij hen in de wijk, maar kunnen ze overal in de gemeente terecht.

Lelystad bijvoorbeeld, neemt een proef met stemmen langs de snelweg en op een NS-station terwijl er in Boxmeer in het café gestemd kon worden.

In Den Haag zijn er vier alternatieve locaties: de Haagse Hogeschool, de Hogeschool ‘In Holland’, de markt bij een winkelcentrum en V & D in het centrum van de stad.

‘Het loopt fantastisch’, zegt mijnheer Lancée, begeleider bij het stembureau in het warenhuis. ‘We hebben zo halverwege de middag al meer dan zevenhonderd mensen gehad. Vier jaar geleden zat ik op een stembureau in het Laakkwartier, en daar waren aan het eind van de dag maar 124 mensen langsgekomen.’

In 2002 waren de opkomstcijfers in heel Den Haag met 44,41 procent extreem laag; met name in de achterstandswijken kwam er toen bijna niemand naar het stemlokaal. Gehoopt wordt dat dit aantal stijgt nu kiezers overal in de stad terecht kunnen.

‘Zo. Klaar’, zegt mevrouw Rietveld vrolijk tegen haar vriendin. Rietveld had vanmorgen bij haar yoga-club gehoord dat ze hier terecht kon om haar ‘democratische plicht uit te oefenen’ en heeft haar stempas dus mee uit winkelen genomen.

‘Ideaal’, zegt ze. ‘Ik moest de hele dag in de stad zijn dus als dit niet mogelijk was, had ik me vanavond lens moeten rennen om mijn stem nog te kunnen uitbrengen. En ik ben 85, dus dat gaat niet zo goed met mijn stramme benen.

‘Het is heel goed dat je nu op diverse plaatsen terechtkunt. Ik vind het heel belangrijk om te stemmen, anders heb je vier jaar lang geen recht meer om te mopperen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden