Stemmen op afstand, zonder te 'grieven'
Zelfverrijking van topmanagers, mislukte fusies of gerommel met de boekhouding; voorbeelden van vermeend wanbeleid bij Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen liggen voor het oprapen....
Het gevaar dat een ongenode gast zelfs met een minderheidsbelang de vergadering naar zijn hand gaat zetten, is juist door de lage opkomst namelijk levensgroot, luidt de redenering.
Deze patstelling zou mede met het zogenaamde Proxy voting, ofwel stemmen bij volmacht, moeten worden doorbroken. De belegger kan iemand anders een volmacht geven om te stemmen, of het gewoon zelf doen op afstand. Met een beetje hulp van het internet zou het immers mogelijk moeten zijn om met een eenvoudige druk op de knop van de computer een stem uit te brengen.
Makkelijker gezegd dan gedaan en vooral fraudegevoelig, zo bleek vorige maand op de aandeelhoudersvergadering van het Franse mediaconcern Vivendi. Hackers hadden gerommeld met de stemkastjes van de grootste aandeelhouders om de beslissing over een optieregeling van de bestuurders te beïnvloeden.
Een gevoelige tik voor de democratisering van de macht van aandeelhouders, maar zeker geen knock-out. In Nederland timmert de Stichting Communicatiekanaal Aandeelhouders al ruim drie jaar voortvarend aan de weg. De stichting is een initiatief van een bescheiden aantal - inmiddels uitgegroeid tot dertien - beursgenoteerde ondernemingen die een beter contact met hun aandeelhouders willen bewerkstelligen. Wie zich als aandeelhouder meldt, krijgt van de stichting automatisch jaarverslagen, agendapunten voor de aandeelhoudersvergaderingen en eventueel stemformulieren thuis gestuurd.
Het revolutionaire zit hem vooral in de mogelijkheid om ook buiten de aandeelhoudersvergaderingen om met elkaar te communiceren. Wie niks voelt voor de herbenoeming van een in zijn of haar ogen waardeloze bestuurder, kan eisen dat de onderneming zijn schriftelijke bezwaren naar alle andere aangemelde aandeelhouders doorstuurt.
Dat is nog maar het begin. Voordat een onderneming die bezwaren ook daadwerkelijk rondstuurt, moet wel aan een flink aantal eisen worden voldaan. Zo mag er alleen worden gereageerd op punten die de onderneming zelf op de agenda heeft gezet en mogen eventuele bezwaren niet 'onnodig grievend of kwetsend' zijn. Verder mogen alleen aandeelhouders die minimaal 1 procent - danwel 250 duizend euro - van de uitstaande aandelen vertegenwoordigen hun zegje doen.
Een 'kleine' belegger die eens lekker ongeremd wil mopperen, blijft vooralsnog aangewezen op de publieksmicrofoon van de aandeelhoudersvergadering.